Norwegian-fly sitter fortsatt fast i Iran

Et fly fra Norwegian har sittet fast i Iran i tre uker etter at det måtte foreta en sikkerhetslanding 14. desember i fjor. Amerikanske sanksjoner skal være årsaken til at reparasjonene tar tid. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
Et fly fra Norwegian har sittet fast i Iran i tre uker etter at det måtte foreta en sikkerhetslanding 14. desember i fjor. Amerikanske sanksjoner skal være årsaken til at reparasjonene tar tid. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Norwegian-flyet som måtte lande i Iran grunnet motorproblemer, har nå sittet fast i tre uker. USAs sanksjoner skal være årsaken til at reparasjonene tar tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyet var i rute fra Dubai til Oslo hadde 192 passasjerer og kabinansatte om bord da det gjennomførte en «sikkerhetslanding» i Shiraz sørvest i Iran på grunn av motortrøbbel 14. desember.

Mens passasjerene kunne fly videre til Oslo dagen etter med et annet fly, har Norwegians Boeing 737 Max-fly blitt stående fast på iransk jord. Flyselskapets mekanikere arbeider fortsatt med reparasjoner, bekrefter Norwegian-talsmann Andras Hjørnholm overfor det franske nyhetsbyrået AFP.

– Sanksjonsfast

Ifølge Dagens Næringsliv og flynettsteder som airlive.net, er det de amerikanske sanksjonene mot Iran som skaper reparasjonsproblemene. De hindrer angivelig Norwegian i å fly inn reservedeler til Iran.

Hjørnholm nekter å kommentere disse opplysningene.

– Jeg kan bare si at vi arbeider langs flere spor med å få flyet tilbake på vingene, og akkurat nå venter vi på at teknikerne våre skal greie å reparere flyet og få det til å virke igjen, sier han.

Flyet var ifølge DN flunkende nytt og kostet 500 millioner kroner.

Kan skape reisetrøbbel

At flyet måtte nødlande i Iran kan potensielt skape problemer for passasjerene som var om bord dersom de har planer om å reise til USA i framtiden.

Siden 2015 har alle som har vært innom det USA regner som risikoland (Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen) etter mars 2011 blitt ekskludert fra å søke reisevisum gjennom ESTA-ordningen europeere flest benytter seg av.

Bornholm bekrefter overfor AFP at passasjerene om bord i Norwegian-flyet offisielt besøkte Iran og tilbrakte natten på et hotell mellom 14. og 15. desember.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden