Meny

William Nygaard får Gunnar Sønstebys pris for 2019

Tidligere forlagsdirektør William Nygaard får Gunnar Sønstebys pris for 2019. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Over 25 år etter at forlegger William Nygaard ble skutt og nesten drept utenfor hjemmet sitt blir han tildelt Gunnar Sønstebys pris for 2019.

– Ingen annen nordmann har i etterkrigstiden betalt en så høy pris for sitt ytringsmot, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Juryen setter attentatet mot daværende forlagsdirektør i Aschehoug William Nygaard i sammenheng med fatwaen som ble utlyst over alle som bidro til spredningen av Salman Rushdies roman Sataniske vers. Nygaard, som i dag er styreleder i norsk PEN, ble livstruende skadd i drapsforsøket utenfor hjemmet sitt i Dagaliveien på Oslos vestkant.

– Etter et slikt livsdrama ville nok mange ha overlatt stafettpinnen til andre, men det gjorde ikke William Nygaard. Med stort engasjement har han isteden benyttet enhver anledning til å forsvare ytringens kår, og ved utallige anledninger har han engasjert seg i saker verden over hvor forfattere, forleggere og journalister har blitt straffeforfulgt for å ha brukt det frie ord, skriver juryen i sin begrunnelse.

Nygaard blir framhevet som «et viktig forbilde og en stor forkjemper for vårt demokratiske samfunns grunnleggende verdier».

– Og slik er han også en verdig mottaker av prisen som bærer frihetskjemperen Gunnar Sønstebys navn, skriver juryen.

Gunnar Sønstebys pris ble etablert for å hedre den eller de som har framstått som modige forsvarere av grunnleggende verdier. Sønstebys minnefond ble etablert i 2013. Prisen ble delt ut første gang i 2015, da til Kristin Solberg og Per Edgar Kokkvold.

Prisen overrekkes på Akershus festning fredag 11. januar.

Populært