William Nygaard får Gunnar Sønstebys pris for 2019

Tidligere forlagsdirektør William Nygaard får Gunnar Sønstebys pris for 2019.
Tidligere forlagsdirektør William Nygaard får Gunnar Sønstebys pris for 2019. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Over 25 år etter at forlegger William Nygaard ble skutt og nesten drept utenfor hjemmet sitt blir han tildelt Gunnar Sønstebys pris for 2019.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ingen annen nordmann har i etterkrigstiden betalt en så høy pris for sitt ytringsmot, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Juryen setter attentatet mot daværende forlagsdirektør i Aschehoug William Nygaard i sammenheng med fatwaen som ble utlyst over alle som bidro til spredningen av Salman Rushdies roman Sataniske vers. Nygaard, som i dag er styreleder i norsk PEN, ble livstruende skadd i drapsforsøket utenfor hjemmet sitt i Dagaliveien på Oslos vestkant.

– Etter et slikt livsdrama ville nok mange ha overlatt stafettpinnen til andre, men det gjorde ikke William Nygaard. Med stort engasjement har han isteden benyttet enhver anledning til å forsvare ytringens kår, og ved utallige anledninger har han engasjert seg i saker verden over hvor forfattere, forleggere og journalister har blitt straffeforfulgt for å ha brukt det frie ord, skriver juryen i sin begrunnelse.

Nygaard blir framhevet som «et viktig forbilde og en stor forkjemper for vårt demokratiske samfunns grunnleggende verdier».

– Og slik er han også en verdig mottaker av prisen som bærer frihetskjemperen Gunnar Sønstebys navn, skriver juryen.

Gunnar Sønstebys pris ble etablert for å hedre den eller de som har framstått som modige forsvarere av grunnleggende verdier. Sønstebys minnefond ble etablert i 2013. Prisen ble delt ut første gang i 2015, da til Kristin Solberg og Per Edgar Kokkvold.

Prisen overrekkes på Akershus festning fredag 11. januar.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden