Meny

Etterlatte søsken krever erstatning fra utilregnelig bror

En 44 år gammel mann er tiltalt for i psykose å ha drept sin 70 år gamle mor på Landås i Bergen i februar i fjor. Mandag starter rettssaken etter drapet i Bergen tingrett. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / NTB scanpix
Fem søsken krever inntil 1 million kroner i oppreisning fra sin egen bror som i psykose drepte moren på Landås i Bergen i februar i fjor.

Den 44 år gamle mannen er kjent utilregnelig etter drapet som trolig skjedde 6. februar i fjor, skriver Bergens Tidende. Politiet ble fire dager senere oppringt av sønnen som fortalte at han selv hadde tatt livet av moren med en øks. Noen uker tidligere var han blitt utskrevet fra psykiatrisk sykehus mot sin vilje.

Rettssaken mot mannen starter i Bergen tingrett mandag. Ettersom han er kjent strafferettslig utilregnelig, kan ikke han straffes for drapet. I stedet er det varslet at statsadvokat Benedicte Hordnes vil legge ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern. Det er også mannens eget ønske.

Det er satt av tre dager til saken i retten.

Til tross for at mannen er erklært utilregnelig, har hans fem søsken alle varslet at de vil kreve inntil 200.000 kroner i oppreisningserstatning som følge av at han tok livet av moren. Den tiltaltes far vil derimot ikke fremme noe erstatningskrav.

– Etter en gjennomgang har søsknene kommet til at de vil kreve oppreisning. Den vurderingen har ikke vært lett for dem, sier bistandsadvokat Katja Hakvaag til avisen.

Mannens forsvarer, advokat Jannicke Keller-Fløystad, sier klienten er overrasket over at han blir avkrevd erstatning.

– Dette vil bli nærmere utdypet og belyst under rettssaken. Det blir fokus på tiltaltes barndom og at han ble utskrevet mens han var psykotisk og feilbehandlet, sier advokaten.

Populært