Helikopter har funnet signaler fra skredsøkere i raset i Troms

Fredag kunne det endelig settes inn helikopter i søket etter de savnede skigåerne. Se video.

Det er registrert signaler fra to ulike skredsøkere i rasområdet i Tamokdalen i Troms, hvor fire skiløpere er savnet. Været har imidlertid forverret seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Registreringene kom da et helikopter fra luftambulansen undersøkte området ved Blåbærfjellet fredag.

– Vi har hatt søk, og det er lokalisert to sterke signaler i et område som vi ventet at de sannsynligvis lå i, opplyser politiets innsatsleder Roald Berntsen.

Han sier det ikke er kjent hvor dypt i snøen utslagene kom.

– De to som er lokalisert, ligger ganske tett samlet, sier innsatslederen.

Antas døde

Planen var torsdag ettermiddag å sette inn folk og redningshunder for å søke grundigere i området.

– Men været jobber litt mot oss, så vi får se hva vi får til, sier Berntsen.

Leteaksjonen i Tamokdalen er endret fra å være en redningsaksjon til et søk etter antatt omkomne.

Bakgrunnen er at det fredag ble registrert signaler fra to forskjellige skredsøkere i området hvor det har gått et stort snøras.

– Dette bekrefter våre antakelser om at de savnede er tatt av skredet. Det har nå gått 38 timer siden skredet gikk. Når vi nå har fått bekreftet at de er tatt av skredet, så regner vi det ikke lenger som sannsynlig at noen av de fire har overlevd, sa politimester Astrid Nilsen i Troms politidistrikt på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Forsvarets Bell-helikopter fraktet fredag formiddag skredeksperter inn i området ved Blåbærfjellet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Forsvarets Bell-helikopter fraktet fredag formiddag skredeksperter inn i området ved Blåbærfjellet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Skredvurderinger fra NVE åpner for at mannskaper kan flys inn og ut av skredområdet. Innsatsen i skredområdet er derfor avhengig av flyforholdene. Det er fortsatt ikke trygt med annen ferdsel i fjellet, opplyser politiet.

Bakgrunn: Nytt søk etter savnede skigåere i Tamokdalen

Fra Finland og Sverige

De fire savnede skiløperne fra Finland og Sverige i 30-årene hadde alle med seg skredsøkere.

Det er observert et større skred i Tamokdalen der de fire turgåerne har vært savnet siden onsdag. Det er sett skispor som går inn i skredet, men ingen har sett skispor som kommer ut.

Skredet er anslagsvis 300 meter bredt og 500–600 meter langt, og det gikk like under toppen av det 1.442 meter høye Blåbærfjellet i Balsfjord kommune.

Blåbærfjellet og Tamokdalen er svært skredutsatt, og det går ofte snøskred der, også helt ned mot bebyggelsen, ifølge politiet.

Personvernpolicy