Svensk avis latterliggjør Solbergs nyttårstale

Oslo 20181219. Statsminister Erna Solberg (H) holder nyttårstalen 2018 i statsministerboligen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20181219. Statsminister Erna Solberg (H) holder nyttårstalen 2018 i statsministerboligen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Aftonbladets lederkommentator langer ut mot statsminister Erna Solberg sitt ønske om at det må fødes flere nordmenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en lederartikkel publisert i den svenske avisen Aftonbladet, får nyttårstalen til statsminister Erna Solberg krass kritikk. Det artikkelforfatteren sikter til er Erna sin bønn om at nordmenn må få opp fødselstallene.

I kommentaren «Den latterlige «norske tilstanden» argumenterer lederskribenten Pernilla Ericson for at frieriet til KrF i abortspørsmålet er en måte å tvinge kvinner til å føde flere barn på. I samme åndedrag rettes det også kritikk mot norsk asylpolitikk gernerelt.

Les også: Laveste fødselsoverskudd i Norge siden 1985

«Norge er et av verdens rikeste land»

«Velferden vil komme til å skrike etter folk. Men tallene viser tydelig: Det vil være for få personer til å fylle behovet. Norge er et av verdens rikeste land. Det er også et av landene som mottar minst antall flyktninger i hele Europa.»

Aftonbladet-kommentatoren skriver om hvor godt det går med den norske velferden, i form av olje, lav arbeidsledighet, og at det vil se ut til at Norge kommer til å ha et godt arbeidsmarked fremover.

Les også: Ropstad ber de borgerlige bruke partipisk i abort-saken

– Dersom KrF godtar dette, er de blitt kjøpt med glassperler

– Arbeidskraften Solberg trenger

Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS Foto: NTB scanpix
Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS Foto: NTB scanpix

Ann Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk Organisasjon For Asylsøkere (NOAS), sier til ABC Nyheter at hun har to refleksjoner i forbindelse med Solbergs tale.

– Det ene er at Norge fører en for streng asylpolitikk, som rammer enslige mindreårige eller medfølgende barn, som ellers kunne fått en enklere og raskere start i Norge. Mange av dem har opphold med begrensning på grunn av identitetstvil. Det fører til at de blir boende i mottak over lengre tid, uten å bli bosatt i kommune.

Hun forteller videre at de da ikke kommer i gang med introduksjonsprogram, arbeid og et selvstendig liv.

Les også: Ni av ti sier nei til abortinnstramming

Solberg sier abort-løfte til KrF ikke vil medføre stor endring

– Mange barn venter på familiegjenforening

Skjermdump fra Aftonbladet
Skjermdump fra Aftonbladet

Mange mottak har blitt lagt ned på grunn av at vi har hatt lave ankomster av asylsøkere, noe som har ført til at de som er her har måttet flytte fra mottak til mottak.

– Den andre refleksjonen går på at mange barn venter på familiegjenforening med far eller mor i Norge. Men regjeringen har ikke fulgt opp egen målsetting om å redusere gebyret en må betale for å søke om familiegjenforening, sier hun og legger til:

– De barna kunne blitt den arbeidskraften Erna Solberg peker på at vi trenger i fremtiden. I stedet stenges de nå ute og må forbli i en vanskelig situasjon i hjemlandet eller nærområdene.

Les også: Solberg: – Jeg har ikke sagt at KrF vil få gjennomslag om abort

Helleland: – Norge er bedre enn Sverige

I en epost til VG sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland at hun ikke ser problemet med at de norske myndighetene oppfordrer nordmenn til å få flere barn.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland ( H) Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland ( H) Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Norge er bedre enn Sverige på integrering, fordi vi har skjønt at god integrering henger sammen med antallet som kommer, skriver den norske ministeren til avisen.

Den svenske kommentatoren viser til at innvandring som arbeidskraft er enda et argument for å ha en generøs flyktningepolitikk og en storsatsing på integrering, fordi det representerer en viktig byggesten i velferden.

«Fremtidens fasit er at arbeidsføre mennesker kommer til å bli en mangelvare, for noen land mer enn andre land. Det blir «norske tilstander».

I 2014 tok Norge imot om lag 11.500 asylsøkere, mens Sverige tok imot drøyt 81.000.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden