Tamokdalen: Søk etter savnede skiløpere med helikopter

Fredag kunne det endelig settes inn helikopter i søket etter de savnede skigåerne. Se video.

Et luftambulansehelikopter søkte fredag formiddag etter signaler fra skredsendere i området hvor fire skiløpere er savnet i Tamokdalen i Troms.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Været i leteområdet er fredag betydelig bedre enn tidligere, men det er ikke avklart om det er trygt å sende bakkemannskaper inn.

Fredag morgen ble skredeksperter fra NVE sendt opp i helikopter for å observere rasområdet. Etter at de returnerte, dro et luftambulansehelikopter opp for å søke etter signaler fra utløste skredsøkere, som man vet at skiløperne hadde på seg.

Det har tidligere vært forberedt for søk med utstyr som kan ta inn mobilsignaler. Torsdag kveld var det ikke lenger signal fra mobiltelefoner i området.

Siste: Helikoptersøk i Tamokdalen har gitt treff på to ulike skredsendere

Skredsøkere

De fire savnede skiløperne fra Finland og Sverige i 30-årene hadde alle med seg skredsøkere, og det er gjennom disse hjelpemannskapene vil forsøke å lokalisere dem i raset.

– Søkeren sender ut et signal hele tiden, også når man ligger under snøen. Dagens helikoptre har mulighet til å feste en søkeranordning i en vaier under helikopteret. Da kan man fly over skredet og få inn signaler som viser om det ligger noen under snøen. Så har man mulighet til å slippe markører og flagg fra helikopteret omtrent der folk befinner seg, sier skredekspert Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) til VG.

Stort skred

Det er observert et større skred i Tamokdalen der de fire turgåerne har vært savnet siden onsdag. Det er sett skispor som går inn i skredet, men ingen har sett skispor som kommer ut.

Skredet er anslagsvis 300 meter bredt og 500–600 meter langt, og det gikk like under toppen av det 1.442 meter høye Blåbærfjellet i Balsfjord kommune.

Blåbærfjellet og Tamokdalen er svært skredutsatt, og det går ofte snøskred der, også helt ned mot bebyggelsen, ifølge politiet.

Politiet vil orientere mediene om status i letearbeidet på en pressekonferanse på politihuset i Tromsø fredag ettermiddag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden