Meny

Riksadvokaten om Jensens hemmelige prosjekt: – Ingen betydning

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vitnet i ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett fredag. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Riksadvokaten mener det ikke er en sammenheng mellom Eirik Jensens hemmelige prosjekt og saken han er tiltalt i.

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC Nyheter): Fredag inntok riksadvokat Tor-Aksel Busch vitneboksen under ankesaken mot Eirik Jensen.

Der forklarte Busch at han våren 1998 ble kjent med at Jensen jobbet med et hemmelig, nasjonalt prosjekt.

– Jeg kan ikke huske konkrete saker som var til behandling på mitt kontor. Neste gang jeg kom inn i prosjektet går helt frem til september i 2011, hvor jeg fikk en oppringning fra Einar Aas, tidligere sjef for seksjon for organisert kriminalitet, som ønsket et møte i en sensitiv sak. Det var hasteelementer i saken, sa han.

Les også: Oslo-politimester: Ingen mistillit til Jensen

– Kjip og vanskelig situasjon

Busch forklarte at han ikke hadde en operativ styring av prosjektet.

Eirik Jensen i Oslo Tingrett der ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett pågår. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– De kom for å få hjelp til å håndtere en kjip og vanskelig situasjon. Det var informasjon som gjorde at man fryktet at prosjektet kunne bli kjent, med fare for liv og helse. Det var noe aktivitet inn mot meg, men grepene vi gjorde var vellykket og man kunne gå tilbake til en vanlig fase og ikke en ekstraordinær fase, sa han.

Høsten 2013 forklarte Busch at han ble kjent med at politimesteren i Oslo ville legge ned prosjektet.

– Vi hadde et møte med Jensen og en kollega av ham om hva slags erfaringer de hadde gjort seg med prosjektet, sa han.

– Vil du si at du hadde innsikt i prosjektet?

– Jeg er nok en av de som kjente prosjektet godt. Jeg var ikke inne på det operative eller løpende arbeidet, men jeg har god kunnskap om prosjektet.

Les også: Hasteinnkaller stjernevitner i Jensen-saken

– Ingen betydning

Det hemmelige, nasjonale prosjektet har vært et tema både i tingretten og under ankesaken. Riksadvokaten mener det ikke er en sammenheng mellom prosjektet og saken mot Jensen og narkobaronen Gjermund Cappelen.

– Jeg har besluttet tiltalen mot de to, og etter min overbevisning er det ingen sammenheng mellom disse prosjektene. De har ingen betydning for saken.

Busch forklarte at han ikke hørte Cappelens navn i forbindelse med det nasjonale prosjektet.

Det er første gang Busch har vitnet under saken.

Les også: Cappelen avslørte politiets spaning: – Veldig spesielt

(Saken fortsetter under bildet)

Gjermund Cappelen i samtale med sine forsvarere under ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Kom ikke på tale

Den tidligere politimannen Jensen ble i Oslo tingrett i september 2017 dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj. Cappelen ble dømt til 15 års fengsel for grov korrupsjon og innførsel av 16,7 tonn hasj. Cappelen ble tilkjent seks års strafferabatt.

Under sitt første møte med to polititjenestemenn i Ila fengsel prøvde Cappelen å få amnesti om han skulle snakke om det angivelig samarbeidet med Jensen.

Spørsmålet om amnesti ble imidlertid blankt avvist av riksadvokaten.

– Jeg var helt kategorisk. Jeg sa at amnesti ikke fantes i vår prosess. Det kom ikke på tale og jeg sa vi fikk se hva som ville komme i en eventuell tilståelsesrabatt. Det var ingen diskusjon rundt dette, sa han.

Les også: Aas fikk Jensen-alarm: – Han sa jeg hadde et svart får i egne rekker

(Saken fortsetter under bildet)

Advokat Benedict de Vibe under ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Møtte Cappelen-forsvarer

Det er svært uvanlig at en riksadvokat avgir forklaring i en norsk rettssal. Busch forklarte seg også om sin rolle i den innledende fasen av etterforskningen mot Jensen.

13. januar 2014 hadde riksadvokaten et kort møte med Cappelens forsvarer Benedict de Vibe.

– Han ville understreke overfor meg at dette var en veldig alvorlig sak og at vi skjønte at det var krevende, sa riksadvokaten.

Det skal under møtet ikke ha blitt diskutert amnesti eller strafferabatt.

– Hvorfor hadde han et møte med deg om at dette var vanskelig?, spurte John Christian Elden, en av Jensens tre forsvarere.

– Det må du nesten snu deg og spørre de Vibe om. Jeg fikk inntrykk av at han var opptatt at dette var en alvorlig sak som påtalemyndigheten måtte prioritere.

Les også: Politispaner: – Da jeg zoomet inn så jeg at det var Jensen

– Kategorisk avvist

Etter vitnemålet ble Busch spurt av pressen om de to politimennene som snakket med Cappelen mens han satt i varetekt, gikk for langt i å gi lovnader til hasjbaronen. I samtalene går polititjenestemennene langt i å garantere for riksadvokatens velvilje overfor Cappelen.

– Jeg vil ikke gi noen vurderinger av det. Jeg har ikke hørt forklaringene fra de som har stått i de samtalene, men jeg er veldig tydelig og helt sikker på at kravene Cappelen stilte ble kategorisk avvist fra min side. De ligger langt utenfor det det er mulig å gå inn for å diskutere.

– Når du nå har hørt hva polititjenestemennene sa til Cappelen i samtalene. Kommer du til å følge opp dette på noen måte?

– Nå får saken her gå sin gang, det er nå det viktigste. Vi får se hva vi gjør i ettertid, sa han.

Populært