Letemannskaper i Troms: – Frustrerende å bare måtte vente

Kenneth Bratltli Molund (tv) og Vegard Lindbæk fra Norsk Folkehjelp må bare vente på bedre vær før de kan søke etter de savnede.
Kenneth Bratltli Molund (tv) og Vegard Lindbæk fra Norsk Folkehjelp må bare vente på bedre vær før de kan søke etter de savnede. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ved raset i Tamokdalen i Troms står politi, letemannskaper og hund parat, men vær og føre gjør at de trolig ikke kan lete etter de fire savnede før fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har et oppdrag vi skal løse, og det har vi jo enda ikke fått løst. Så det er frustrerende å bare måtte sitte her og vente. Men vi kan ikke gå på akkord med sikkerheten for oss mannskaper, sier Vegard Lindbæk i Norsk Folkehjelp til NTB.

Han og kollegaen Kenneth Brattli Molund tilbrakte mye av torsdagen ventende i en bil ved basen som er etablert ved Olsrud gård, et lite stykke nedenfor fjellet der raset gikk onsdag.

Lindbæk opplever at flere og flere turister besøker Troms. Og som alltid vil det være en risiko ved å gå i fjellene. Men han mener at det ikke dermed er sagt at folk skal la være.

– Man må ta noen kloke valg, spesielt om man skal gå i fjellet sånn som føret er nå. Skredfaren er jo overhengende, sier Lindbæk.

Politiet i Troms meldte torsdag at aksjonen er en redningsaksjon med fortsatt håp om å finne overlevende, selv om det på en pressekonferanse ble understreket at mulighetene for å finne overlevende blir mindre for hvert minutt som går hvis de savnede er tatt av skred.

Dårlig flyvær

– Som du ser, dårlig flyvær. Det er ikke noe helikopter her i dag i det hele tatt, sier politiets innsatsleder Roald Berntsen til NTB.

Det var torsdag ettermiddag kraftig snøvær, og sikten var dårlig. Helikoptre har stått klar både på Evenes, i Tromsø og på Banak. Håpet var å få søkt fra lufta etter skredsenderne som de fire savnede har på seg.

Værmeldingene tilsier at det kan bli bedre forhold for helikopter fredag.

– Da starter vi tidlig, for her i nord har vi bare et lite vindu med dagslys nå, sier innsatsleder Berntsen.

– Så lenge ikke området er avklart som sikkert for hjelpemannskaper, går vi ikke inn, legger han til.

Utålmodig hund

Hunden Nico og fører Kent Pedersen er blant dem som torsdag var i beredskap ved Olstad gård i Tamokdalen, klar til å settes inn i letingen. Hunden er tydelig utålmodig.

– Han skjønner det at når han får på seg «uniformen» sin, så er det noe som skjer. Så han er klar, sier Pedersen.

– Det er ikke været som er problemet, slik jeg vurderer det. Vi trener jo i verre vær enn dette. Men det er skredfaren som er utfordringen nå, fortsetter hundeføreren.

Gjester i Lyngen

De savnede er en svensk kvinne og tre finske menn som var på topptur til Blåbærfjellet. De fire ble sist observert rundt klokken 14 onsdag. Etter noen timer ble en femte person i turfølget bekymret og meldte fra til politiet.

Det er sett skispor som går inn i et skred, men ingen har sett skispor som kommer ut.

De fire som er savnet, samt den femte personen, bodde på Magic Mountain Lodge ved Lyngseidet, skriver Nordlys. Daglig leder Henrika Lønngren understreker at turen i Tamokdalen ikke var en organisert tur i regi av overnattingsstedet.

– Nå forsøker vi på best mulig måte å ivareta de andre gjestene. Vi er alle i sorg. I respekt for gjestene og de pårørende ønsker jeg ikke å si noe mer om denne tragiske hendelsen, sier Lønngren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden