Oslo-politimester: Ingen mistillit til Jensen

Politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, vitnet i ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett torsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, vitnet i ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett torsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Politimester i Oslo kan ikke huske at han godkjente privat bruk av penger da Eirik Jensen jobbet med det hemmelige nasjonale prosjektet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC NYHETER): Torsdag møtte politimester i Oslo politidistrikt, Hans Sverre Sjøvold, i retten for å forklare seg under ankesaken mot Eirik Jensen.

Bakgrunnen for at Sjøvold ble innkalt er at vitnet Roger Stubberud har forklart at Jensen skulle stille private midler til disposisjon for å finansiere en eventuell flukt for tre personer under det hemmelige, nasjonale prosjektet.

Stubberud hevdet det var klarert med Sjøvold.

Narkojegeren: – En eksplosiv blanding av grådighet, risikovilje og fullstendig mangel på empati

– Ukjent for meg

Under sitt vitnemål i retten forklarte Sjøvold at han ikke kan huske en slik godkjennelse.

Aktor Guro Glærum Kleppe under ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett- Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Aktor Guro Glærum Kleppe under ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett- Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Jeg ble konfrontert med den informasjon i avhør. Jeg sa da at jeg ikke kunne huske det. Det var nokså overraskende for meg at den informasjonen kom. I selve prosjektet ble det diskutert penger, men akkurat den varianten der kom litt overraskende på meg må jeg si, sa politimesteren.

– Er det kjent for deg at det skulle stilles private midler til disposisjon? spurte aktor Gurp Glærum Kleppe.

– Det er ukjent for meg. Jeg ble nokså overrasket over det, sa Sjøvold.

Jensen hadde rundt 30.000 kroner gjemt i veggen da han ble pågrepet. Jensen har forklart at pengene skulle brukes i tilfelle han måtte reise som følge av det nasjonale prosjektet.

Innsikt: Tung avgjørelse venter Norges siste jury

– Sikkert hensiktsmessig

I retten har et vitne forklart at det i forbindelse med prosjektet var akutt behov for å utbetale 20.000 kroner. Pengene skulle brukes til å betale reise for en informant.

Jensen betalte for reisen med private midler og fikk senere refundert pengene fra Oslo politidistrikt.

– Med din kjennskap til prosjektet, kunne det være behov for en exit-plan og komme seg av gårde?, spurte advokat John Christian Elden.

Advokat John Christian Elden (t.h.) og Eirik Jensen i rettssalen. Ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Advokat John Christian Elden (t.h.) og Eirik Jensen i rettssalen. Ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det vil jeg nok tro at det kunne være behov for, sa Sjøvold.

– Vil det da være praktisk eller til og med lurt å ha penger tilgjengelig?

– Ja, det kan sikkert være hensiktsmessig, svarte han.

Tyst om prosjektet

Opplysningene om det nasjonale prosjektet, som ble nedlagt i 2013, er hemmelige som følge av en egen rettskjennelse. Sjøvold kunne derfor ikke forklare hva det nasjonale prosjektet handlet om og hvilken rolle Jensen hadde.

Han kunne imidlertid fortelle at prosjektet hadde gitt gode resultater.

– Så vidt jeg kjenner til har prosjektet gitt positive og gode resultater.

– Hva var grunnen til at det ble avsluttet? spurte Elden.

– Prosjektgrunnlaget forsvant, sa Sjøvold, uten å ville utdype svaret.

Ikke mistillit til Jensen

Sjøvold har vært politimester i Oslo siden 2012 og gikk på politiskolen sammen med Eirik Jensen i 1981.

– Det var nok ulike oppfatninger av Jensen, han var en litt annerledes politimann. Det var mange diskusjoner om hans dialogmodell kontra den vanlige modellen i straffesporet. Noen var uenige i hvordan Eirik gikk fram, men jeg oppfattet det ikke som negativt, sa Sjøvold.

– Jeg hadde ikke noe grunnlag for å ha mistillit til Jensen, sa han.

Det er første gang politimesteren vitner i den omfattende rettssaken.

Bakgrunn: Hasteinnkaller stjernevitner i Jensen-saken

Riksadvokat Tor-Aksel Busch er innkalt som vitne under rettssaken mot Eirik Jensen. Foto: NTB scanpix
Riksadvokat Tor-Aksel Busch er innkalt som vitne under rettssaken mot Eirik Jensen. Foto: NTB scanpix

Avsluttet

Riksadvokat Tor-Aksel Busch skal vitne i rettssaken fredag. Det er svært uvanlig at en riksadvokat avgir forklaring i en norsk rettssal.

Da saken startet torsdag forklarte Kleppe bakgrunnen for at de har innkalt Busch som vitne.

– Busch er innkalt på bakgrunn av forsvarernes eksaminasjon om riksadvokatembedet og riksadvokatens rolle i etterforskningen av Eirik Jensen, sa hun.

Personvernpolicy