Vaier på KNM Helge Ingstad har røket

Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad fotografert onsdag 14. november. Fregatten ligger på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen.
Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad fotografert onsdag 14. november. Fregatten ligger på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av vaierne som holder den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad fast, har røket. Arbeidet med å forberede heving fortsetter likevel som normalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i løpet av stormen i nyttårshelgen at vaieren røk. Problemet ble først oppdaget under en inspeksjon onsdag.

– Dette får ikke store konsekvenser. Det er mange vaiere som holder KNM Ingstad inn mot land. Det er en av dem som har hatt stor belastning, som vi nå erstatter, sier Sjøforsvarets kommunikasjonssjef Torill Herland til NTB.

Inspeksjonen viste også tegn til at fjellet sprekker opp ved ett av stedene hvor vaierne er festet til land.

Fregatten ligger under vann i fjæra i Øygarden i Hordaland etter kollisjonen med tankskipet Sola TS natt til 8. november i fjor. De siste månedene har Forsvaret jobbet med å sikre skipet og gjøre det klart til å bli hevet.

Før jul ble det lagt kjettinger under skipet som skal brukes under hevingen, men noen flere kjettinger må festes.

– Når dette er på plass, er det vær og vind som avgjør når hevingen kan starte. Det må være gode værforhold når vi skal sette i gang, sier Herland.

Aktuelt: KNM Helge Ingstad sank ytterligere under uvær i julen