Fire av ti tror den oppvoksende generasjon får det tøffere

Pessimismen er mindre enn for to år siden, men det er fortsatt flere som tror at neste generasjon får det verre enn det er av dem som tror det blir bedre. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
Pessimismen er mindre enn for to år siden, men det er fortsatt flere som tror at neste generasjon får det verre enn det er av dem som tror det blir bedre. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens fire av ti tror de som vokser opp i dag, vil være dårligere økonomisk stilt enn de selv var, tror tre av ti at den oppvoksende generasjonen får det bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På vegne av Klassekampen har Sentio gjennomført en undersøkelse der de spurte blir bedt om å sammenligne sin egen situasjon med dem som kommer etter oss: «Tror du de som vokser opp i dag vil være bedre, verre eller like godt stilt økonomisk som din generasjon?»

40 prosent svarer at de tror den oppvoksende generasjon får det verre, mens 31 prosent svarer bedre. nesten like mange – 25 prosent eller én av fire – tror det blir omtrent likt.

Selv om det altså er flere som tror det blir verre enn det er av dem som tror det blir bedre for neste generasjon, er synet på fremtiden mindre pessimistisk enn for to år siden. Da trodde 45 prosent at dagens små ville få det verre, mens bare 19 prosent trodde de ville få det bedre.

By og land stiller ganske likt, mens de som bor på små tettsteder – steder med færre enn 5.000 innbyggere – har minst tro på fremtiden.

– Folk på tettsteder jobber ofte i industrien, og der merkes fortsatt oljenedturen. Fra andre undersøkelser ser vi for eksempel at Vestlandet og Sørlandet peker seg ut som steder der folk er for redde til å gjøre store investeringer, sier Karen Lillebø, som jobber med samfunnstrender i meningsmålingsinstituttet Ipsos.