Unge og yrkesaktive rammes hyppigst av influensa

Illustrasjonsfoto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor var det den eldre befolkningen som oftest ble rammet av influensa. I år er det de yrkesaktive og unge som blir smittet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige vinter var det mest influensa B og noe A H3N2 mot slutten av sesongen. Begge virusene rammet spesielt de eldste hardt. I år er det A H1N1-viruset som foreløpig har dominert, skriver Aftenposten.

– Dette viruset har tendens til å ramme de i yrkesaktiv alder og unge hyppigere enn de eldste. Likevel vil det være de eldste og de som ellers tilhører en risikogruppe som er mer utsatt for en alvorlig sykdomsforløp dersom de smittes, sier Karoline Bragstad, fungerende avdelingsdirektør ved avdeling for influensa ved Folkehelseinstituttet.

Denne sesongen er det distribuert over 217.000 flere influensavaksinedoser enn i 2017/2018-sesongen, ifølge Folkehelseinstituttet. Det tilsvarer en økning på rundt 33 prosent på et år.

I underkant av 1.000 nordmenn fikk uken før jul påvist influensa. Basert på tidligere erfaringer tror Folkehelseinstituttet at mesteparten av influensautbruddet vil finne sted etter jul og nyttår.