Uværsskader kostet forsikringsselskapene 650 millioner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsikringsselskapene utbetalte rundt 650 millioner kroner for skader som følge av uvær i 2018. Høstflommen i Oppland og på Vestlandet kostet mest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kostnaden av høstflommen beløp seg til om lag 150 millioner kroner, mens høststormen Helene, som først og fremst rammet Vestlandet og Sørlandet, kom opp i rundt 100 millioner, viser beregninger forsikringsselskapet Gjensidige har gjort.

Totalt kostet flom, skred og stormer forsikringsselskapene rundt 650 millioner kroner. Det er imidlertid langt unna 2011, da det ble utbetalt 2,9 milliarder kroner, regnet i dagens pengeverdi. Den gang var det vinterstormene Dagmar og Berit som forårsaket mer enn 25.000 skader til sammen.

– Selv om 2018 ikke ble noe rekordår når det gjelder naturskader, ser vi en klar tendens til økende skadeomfang på grunn av klimaendringene, sier konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige.

Den lange vinteren på begynnelsen av året førte til mange branner og trafikkskader, i tillegg til bygningsskader som følge av store snømengder på hustak. Den lange og tørre sommeren forårsaket i sin tur store skader på avlinger i landbruket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har opplevd mye uvanlig vær i 2018, og dette føyer seg inn i et mønster som har blitt stadig tydeligere de siste årene, sier Baastad.

I 1992 ble det utbetalt 2,2 milliarder kroner i erstatninger, først og fremst etter skader som følge av storm og stormflo. I 2015 beløp erstatningsutbetalingene seg til 1,9 milliarder kroner.