Stor snøskredfare i Nordland lørdag

Et redningshelikopter kunne skimtes gjennom snøbygene da det deltok i søk i fjellet ved Laupstad på Austvågøy i Lofoten 31. mars i år. Det er betydelig snøskredfare i Lofoten lørdag. For Ofoten, Salten og Svartisen er snøskredfaren stor. Arkivfoto: Eric Fokke / NTB scanpix
Et redningshelikopter kunne skimtes gjennom snøbygene da det deltok i søk i fjellet ved Laupstad på Austvågøy i Lofoten 31. mars i år. Det er betydelig snøskredfare i Lofoten lørdag. For Ofoten, Salten og Svartisen er snøskredfaren stor. Arkivfoto: Eric Fokke / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det er betydelig snøskredfare mange steder i fjellet i Nord-Norge. Lørdag advares det om stor skredfare i Ofoten, Salten og Svartisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den økte skredfaren skyldes store nedbørsmengder og mye vind, opplyser skredvarslingen til Varsom.no , en tjeneste levert av Meteorologisk institutt, Statens vegvesen og Norges vassdrags- og energidirektorat.

– Det ventes store nedbørsmengder i kombinasjon med kuling. Dette vil danne ferske fokksnøflak i leområder, og med såpass mye nysnø kan det gå naturlig utløste skred i utsatte områder, heter det i varselet.

Observasjoner av en snøtype som går under betegnelser som kantkorn og sukkersnø, i tillegg til faretegn som drønn og skytende sprekker, viser at dette snølaget er aktivt og at situasjonen derfor vurderes å bli krevende. Under snøgrensa er det fare for våte skred.

Mens skredfaren i Ofoten, Salten og Svartisen altså økes til nivå fire – stor – på lørdag, vurderes skredfaren som betydelig i resten av Nord-Norge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden