Stor snøskredfare i Nordland lørdag

Et redningshelikopter kunne skimtes gjennom snøbygene da det deltok i søk i fjellet ved Laupstad på Austvågøy i Lofoten 31. mars i år. Det er betydelig snøskredfare i Lofoten lørdag. For Ofoten, Salten og Svartisen er snøskredfaren stor. Arkivfoto: Eric Fokke / NTB scanpix
Et redningshelikopter kunne skimtes gjennom snøbygene da det deltok i søk i fjellet ved Laupstad på Austvågøy i Lofoten 31. mars i år. Det er betydelig snøskredfare i Lofoten lørdag. For Ofoten, Salten og Svartisen er snøskredfaren stor. Arkivfoto: Eric Fokke / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er betydelig snøskredfare mange steder i fjellet i Nord-Norge. Lørdag advares det om stor skredfare i Ofoten, Salten og Svartisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den økte skredfaren skyldes store nedbørsmengder og mye vind, opplyser skredvarslingen til Varsom.no , en tjeneste levert av Meteorologisk institutt, Statens vegvesen og Norges vassdrags- og energidirektorat.

– Det ventes store nedbørsmengder i kombinasjon med kuling. Dette vil danne ferske fokksnøflak i leområder, og med såpass mye nysnø kan det gå naturlig utløste skred i utsatte områder, heter det i varselet.

Observasjoner av en snøtype som går under betegnelser som kantkorn og sukkersnø, i tillegg til faretegn som drønn og skytende sprekker, viser at dette snølaget er aktivt og at situasjonen derfor vurderes å bli krevende. Under snøgrensa er det fare for våte skred.

Mens skredfaren i Ofoten, Salten og Svartisen altså økes til nivå fire – stor – på lørdag, vurderes skredfaren som betydelig i resten av Nord-Norge.