Åpen for alle - alltid

NTNU-prosjekt skal forske på helsetilstanden i verden

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskningssentret Chain i Trondheim har fått 75 millioner kroner for å forske på sammenhengen mellom helse og utdanning i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette har jeg ståltro på. Hvis vi lykkes, vil det føre til at myndighetene i hele verden endelig vil forstå den reelle betydningen av utdanning for helsesituasjonen i sitt land, sier NTNU-professor og sosiolog Terje Andreas Eikemo til Adresseavisen.

Forskningssenteret Chain i Trondheim har fått til sammen 75 millioner kroner fra Forskningsrådet, NTNU, Verdens helseorganisasjon, UNICEF og Folkehelseinstituttet.

Forskerne skal jobbe med datamateriale fra det Bill Gates-finansierte globale sykdomsbyrdeprosjektet Global Burden of Disease (GBD). Det studien mangler er informasjon om betydningen av sosiale faktorer som utdanning og inntekt, noe Eikemo og de andre forskerne skal finne ut av.

Dataene skal gi kunnskap om forholdet mellom foreldrenes utdannelse og barnedødelighet, samt forholdet mellom egen utdannelse og egen helse. Om dette lykkes, vil andre faktorer som inntekt, stå for tur, skriver Adressa.

Ifølge Eikemo er det ingen tidligere studier som har dokumentert hvordan helse og utdanning henger sammen globalt.