Professor: Norge mangler et aktivt nettpoliti som forebygger vold og drap

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor Inger Marie Sunde ved Politihøgskolen mener Norge mangler et synlig og aktivt politi på nett – også på natta og i helgene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dagens nettpatruljer er i praksis passive nettsider. Folk kan stille spørsmål, og kanskje får de svar neste dag når politikontoret åpner. Men sånn fungerer ikke nettet. Politiet i Norge mangler fortsatt et konsept for åpen og aktiv tilstedeværelse i ulike fora på internett, sier professor Inger Marie Sunde til Stavanger Aftenblad.

En mann i 20-årene er siktet for å ha drept en annen mann i Sandnes lille julaften. På et åpent nettforum fortalte den siktede både før og etter drapet om hva han hadde tenkt å gjøre.

Professoren sier at hun er klar over at politiet har nettpatruljer i enkelte byer, men mener det burde ha eksistert for hele landet og at politiet er til stede også på natta og i helgene.

Bakgrunn: Drapssiktet i Sandnes varetektsfengslet - postet innlegg om drap på nettet

Sunde sier imidlertid at det ville ha vært vanskelig også for et aktivt nettpoliti å oppdage den halvannen time lange dialogen den siktede hadde på det engelskspråklige nettforumet i forkant av drapet i Sandnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seksjonssjef Harald Bøhler i Politidirektoratets fagavdeling erkjenner overfor Aftenbladet at politiet ikke har klart å holde følge. Han sier at samtlige tolv politidistrikt er i ferd med å etablere nettpatruljer for å styrke tilstedeværelsen på nett for å forebygge og etterforske kriminalitet.

Les også: Politisjef nektet straffskyld for å ha sett på overgrepsbilder