KrF vil ha bedre kontroll av LAR-behandling

Nestleder Olaug Bollestad i KrF sier til Klassekampen at det er svært urovekkende at man tydeligvis har store lekkasjer av medikamenter fra den statlige LAR-ordningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Nestleder Olaug Bollestad i KrF sier til Klassekampen at det er svært urovekkende at man tydeligvis har store lekkasjer av medikamenter fra den statlige LAR-ordningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Metadon fra offentlig rusbehandling havner på det ulovlige markedet og setter liv i fare, skriver Klassekampen. KrF ønsker bedre kontroll av behandlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nestleder Olaug Bollestad i KrF sier til Klassekampen at det er svært urovekkende at man tilsynelatende har store lekkasjer av medikamenter fra den statlige LAR-ordningen.

Flere fagfolk og politikere har tidligere uttalt til avisen at lekkasjen skyldes at LAR-pasienter selger medikamentene sine på det ulovlige markedet. Omtrent en av fire LAR-pasienter, snaut 2.000, er i såkalt lavterskel LAR, noe som innebærer mindre kontroll.

– Vi mener det trengs en grundig evaluering av LAR for å sikre at det fungerer etter intensjonen. Man må se på om kontrollen og sikkerheten rundt utdeling av medikamenter er tilstrekkelig, sier Bollestad.

Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) er et behandlingsprogram for dem som er avhengig av blant annet heroin. I 2017 døde 192 av overdoser i Norge, ned fra 220 fra året før. 22 prosent av dødsfallene var knyttet metadonbruk.