Fregattsjefen: – Surrealistisk og trist

Skipssjef Preben Ottesen sier det var deilig å få beskjed om at alle om bord hadde klart seg, men at det var trist å se KNM Helge Ingstad ligge i fjæresteinene etter havariet i november. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Skipssjef Preben Ottesen sier det var deilig å få beskjed om at alle om bord hadde klart seg, men at det var trist å se KNM Helge Ingstad ligge i fjæresteinene etter havariet i november. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Skipssjef Preben Ottosen ble kastet ut av sengen da KNM Helge Ingstad kolliderte. Han sier det var «blodtrist» å se skipet i fjæresteinene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 49 år gamle offiseren lå og sov natt til 8. november, men våknet brått da fregatten kolliderte med tankskipet TS Sola, skriver VG.

– Jeg våknet opp på dørken. Jeg tok meg selv i å våkne av at jeg ropte «nei», forteller Ottesen, som altså ble kastet ut av sengen i sammenstøtet. Etter å ha vært «superforvirret» et øyeblikk, slo adrenalinet og treningen fort inn.

– Man er på igjen i løpet av sekunder, sier Ottesen. Da han så på radaren at de lå mist i fjorden, ble han først lettet, fordi han trodde skipet hadde truffet en konteiner eller noe som lå og fløt i sjøen.

I ettertid har han slitt med å få kontroll over hvor lang tid ting tok i kaoset eller når han fikk vite at det hadde gått bra med alle om bord, men følelsen husker han.

– Det er jo den deiligste beskjeden du kan få noen gang. I hvert fall når man etterpå vet hvor alvorlig dette var, sier Ottesen. Da besetningen til slutte måtte gi opp å redde fregatten, var skipssjefen den siste som gikk fra borde. Fra land så han KNM Helge Ingstad synke stadig dypere.

– Det er helt surrealistisk. Å se skuten du er glad i ligge i fjæresteinene og slite er verdens tristeste syn. Det er bare blodtrist, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden