Åtte av ti «oktoberbarn» har fått opphold

Utlendingsdirektoratet opplyser torsdag at alle sakene er ferdigbehandlet. Illustrasjonsfoto.
Utlendingsdirektoratet opplyser torsdag at alle sakene er ferdigbehandlet. Illustrasjonsfoto. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Av de såkalte oktoberbarna har 78 prosent nå fått opphold etter en ny vurdering i Utlendingsdirektoratet. De fleste av dem må likevel søke om fornyelse årlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser torsdag at alle sakene er ferdigbehandlet.

Ifølge UDI har 103 av de 137 personene som oppfylte Stortingets krav til ny saksbehandling, fått innvilget opphold på grunn av sterke menneskelige hensyn.

101 av de 103 har ikke lagt fram identitetsdokumenter som kreves.

– De har derfor fått en tillatelse som kan bli fornyet hvert år fram til de har levert pass som bekrefter identitetsopplysningene. I mellomtiden gir denne tillatelsen ikke grunnlag for familiegjenforening eller permanent oppholdstillatelse, skriver UDI.

Les også: De første oktoberbarna tilbake i Norge

Avslåtte søknader

Én søker har fått opphold av beskyttelsesgrunner, og 15 søknader er blitt avslått. 15 saker er også blitt henlagt underveis da søkeren enten ikke møtte opp eller trakk søknaden. Det gjenstår tre vedtak, og disse blir sendt i nær framtid, opplyser UDI.

Da søknadsfristen gikk ut i mai 2018, hadde 399 personer søkt. 262 ble avvist ettersom de ikke oppfylte Stortingets krav. Dette omfattet at de fikk vedtaket mellom 1. oktober 2016 og 1. februar 2018, at de hadde fått en tidsbegrenset oppholdstillatelse fram til de fyller eller fylte 18 år og i siste vedtak er blitt henvist til internflukt i hjemlandet.

Les også: Vel 9.000 familieinnvandrere hittil i år - 3.000 færre enn i fjor

Alle fra Afghanistan

Majoriteten av de søkerne som UDI har avvist, er fra Afghanistan, men det har også kommet søknader fra noen titalls personer fra Eritrea og Etiopia. Personer fra Iran, Syria og Pakistan har også søkt.

Alle de som hadde rett på ny behandling, kommer fra Afghanistan. UDI har totalt hentet 18 afghanere til Norge. De siste åtte kom fredag i forrige uke, ifølge UDI.

Åtte søkere har blitt avvist underveis i saksbehandlingen da de hadde fått lovlig opphold i Frankrike. 91 personer søkte etter at fristen gikk ut. De har også fått søknadene sine avvist.

Les også: 190 asylsøkere har fått assistert retur til hjemlandet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden