75 kommuner får rødt lys for barnevernstjenestene

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) er bekymret over at små kommuner har et sårbart barnevern.
Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) er bekymret over at små kommuner har et sårbart barnevern. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

75 kommuner får rødt lys og 158 får gult lys på et nytt trafikklyssystem som rangerer kommuner ut fra hvordan de oppfyller krav innen barnevernet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland ber kommunene organisere seg slik at de klarer å løse disse oppgavene, skriver Aftenposten.

I den nye rangeringen får 17 prosent – 75 kommuner – rødt lys som betyr at de har betydelige og vedvarende avvik. 158 kommuner – 36 prosent – får gult lys og har mindre omfattende avvik. 207 kommuner – 47 prosent – får grønt lys og har ingen eller få avvik.

Aktuelt: BBC med dokumentar om norsk barnevern

Blant kommunene med rødt lys er det mange små. 42 av de 75 kommunene har færre enn 5.000 innbyggere, og mange av dem ligger i Nord-Norge.

– Barna i nord skal ha de samme tjenestene som i resten av landet. Det haster med å bedre tjenestene her, sier statsråden.

Hun er kritisk til interkommunalt samarbeid innen barnevernet, som hun mener uansvarliggjør kommunene, men mener det viktigste grepet fremover er å gjøre kommunene større.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden