Klimaendringer og svekket velferdsstat er våre største bekymringer

Folk i Nord-Norge er mest bekymret for terror, mens befolkningen i Oslo er mest bekymret for klimaendringer, ifølge et notat fra Agenda. Foto: Andy Wong / AP / NTB scanpix
Folk i Nord-Norge er mest bekymret for terror, mens befolkningen i Oslo er mest bekymret for klimaendringer, ifølge et notat fra Agenda. Foto: Andy Wong / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn bekymrer ser mest for klimaendringer, svekket velferdsstat og økonomisk ulikhet når de ser fremover, ifølge et notat fra Agenda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tankesmia har spurt nordmenn om hvilke utviklingstrekk i samfunnet de er mest bekymret for fram mot 2100, skriver Klassekampen.

På den listen kommer altså klimaendringer, velferdsstaten og ulikhet på de tre øverste plassene, fulgt av svekket demokrati. Terror eller stor fare for terror havner på en femteplass, foran svekket internasjonalt samarbeid.

Ipsos har foretatt undersøkelsen på vegne av Agenda – som er finansiert av LO og Trond Mohn. Deretter har Hannah Gitmark og Sigrun Aasland fra tankesmia sammen med LO Stat utformet notatet «Slik blir framtida – og slik må politikken møte den».

I notatet påpekes det at det er viktige forskjeller på svarene ut fra alder, inntekt, geografi og utdannelse. Terrorfrykten er størst blant dem med lavere inntekt og utdannelse, mens de andre bekymringene stiger med utdanningsnivå og inntekt. Terrorfrykten er størst i Nord-Norge, mens det er folk i Oslo som er mest bekymret for klimaendringer.

De eldre er mer bekymret for velferdsstaten og demokratiet enn de yngre.