Jobber med barn i Kongo - mener French bør betale

Tommy Rasmussen med ett av barna på barnehjemmet til stiftelsen New Chance i øst-Kongo
Tommy Rasmussen med ett av barna på barnehjemmet til stiftelsen New Chance i øst-Kongo

Han jobber med ofre for krigsherrene der Joshua French var leiesoldat. Nå reagerer han sterkt på at French har millioninntekter på foredragsturne. - Pengene burde gått til krigsrammede barn i Kongo, mener norsk barnehjem-leder.

– Joshua French burde gi av inntektene sine til de krigsrammede barna i Kongo. Han har et etisk ansvar, sier Tommy Rasmussen, leder for den Sandnes-baserte stiftelsen New Chance Foundation, som driver et barnehjem for krigsrammede barn i øst-Kongo.

Han reagerer kraftig mot Joshua Frenchs pågående foredragsturne, «Dømt til døden», der French forteller om sin virksomhet som leiesoldat i Kongo.

Det var NRK som først fortalte om kritikken fra Johnny Rasmussen, og New Chance Foundations virksomhet i Kongo. NRK Urix har vært på reportasjereise i Kongo foran valget, som finner sted 23. desember, og fortalt om hvordan urolighetene i landet blant annet har rammet et barnehjem i øst-Kongo drevet av New Chance Foundation siden 2010.

– Daglig leder for senteret vårt har nå rømt landet fordi han står på dødsliste til rebellene, de samme kreftene som French og Moland tok oppdrag for, sier Rasmussen.

– French og Moland var ute på ting som ingen nordmenn bør ha noe med å gjøre. Jeg reagerer på at French nå får økonomisk gevinst og reiser rundt med foredraget sitt for fulle hus, sier Rasmussen.

Joshua French og Tjostolv Moland ble dømt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo, som var på oppdrag med Moland og French da han ble skutt og drept 5. mai 2009. Moland døde i fengselet i Kongo i 2013, French kom tilbake til Norge i 2017 etter omfattende forhandlinger mellom norske og kongolesiske myndigheter.

Nå er Joshua French på foredragsturne landet rundt, for fulle hus. 9. januar er det ekstraforedrag i Oslo Konserthus. Over 35 foredrag er booket inn, og Dagbladet har anslått billettomsetningen til over seks millioner kroner. «Fullstendig grotesk», uttalte tidligere generalsekretær Halle Jørn Hanssen om foredragsturneen.

Les også: French om bildet han tok av Moland og bilen full av blod - «Det var en fuckup»

Saken fortsetter under bildet

Joshua French under rettssaken mot ham i N'dolo militærfengsel i Kinshasa. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Joshua French under rettssaken mot ham i N'dolo militærfengsel i Kinshasa. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Kinoaktuell

I forbindelse med foredraget og med den kinoaktuelle filmen «Mordene i Kongo» er det kommet fram nye opplysninger om saken og om oppdragene til French og Moland. French har bekreftet at de var på oppdrag for militsen CNDP, ledet av Laurent Nkunda, også kjent som «slakteren av Kisangani». Denne militsen ble senere ble til opprørsgruppen M23, som ble beskyldt for omfattende overgrep mot sivile i øst-Kongo, og som ble nedkjempet av FN-styrker i 2013.

– Om han ikke har hatt direkte tatt oppdrag for M23 har han handlet med samme folk og tatt betalte, væpnede oppdrag for dem. Dette er krigsherrer som har stått bak omfattende nedslaktning av sivile i Kongo, sier New Chance-leder Tommy Rasmussen. Han reiser til Kongo tre til fire ganger i året, men forteller at situasjonen nå er så ustabil foran valget at neste tur er utsatt.

Samtidig er den Kongo-baserte legen Denis Mukwege i Oslo for å motta Nobels fredspris for sitt arbeide i behandling av kvinner utsatt for seksualisert vold fra militssoldater i Kongo.

Les også: Skrev manus - trakk seg fra filmen om French-Moland-saken

Kuttet opp

– Alle barna vi hjelper har en historie som knytter seg til konflikten i Kongo der French og Moland var involvert på rebellenes side. Den første jenta vi hjalp så faren sin bli kuttet opp med machete av rebellmilitsen som senere ble M23, sier Rasmussen.

– At French har tatt imot penger av noen som har stått i ledtog med det pågående folkemordet i Kongo er umoralsk og etisk forkastelig. Nordmenn som har kjempet for IS blir tatt og stilt for retten i Norge. Jeg mener også French burde vært stilt for retten i Norge som fremmedkriger, så vi kunne få vite hva han faktisk har gjort i Kongo, mener Rasmussen.

Les også: Aksel Hennie: - Joshua French har drept noen

Giverne forsvant

Han forteller at både New Chance og mange andre hjelpeorganisasjoner har opplevd svikt i giverinntekter som følge av Kongo-saken og oppmerksomheten rundt French og Moland.

– Da French og Moland ble tatt mistet vår organisasjon givere. Mange andre organisasjoner i Kongo også. Folkemeningen i Norge skiftet til «se hva som har skjedd i Kongo nå, de har fengslet to uskyldige nordmenn, vi kan ikke gi penger til det korrupte landet», sier Rasmussen.

– Vi som er en ideell organisasjon der 95 prosent av midlene går direkte til krigsrammede barna mistet givere. Det er en indirekte konsekvens av det French og Moland holdt på med. Inntektene forsvant. Så ser vi at French kommer hjem og holder foredrag for fullsatte saler og tjener millioner, konstaterer Rasmussen. Dagbladet har anslått at billettinntektene på foredragsturneen kan komme opp i over seks millioner kroner. Turneen fortsetter utover 2019 med flere ekstraforedrag. Rasmussen mener norske kulturhus burde sagt nei til å ta inn foredragsturneen, som arrangeres av firmaet Atikko.

– Jeg syntes kulturhusene burde sagt nei til dette. De profiterer også på Frenchs historie. Ellers burde de satt som forutsetning at noen av pengene French tjener skal gå til å fikse det han har ødelagt i Kongo, sier Rasmussen.

Les også: Støyen om French - og stillheten

Aschehoug gir ut bok

På første kveld av foredragsturneen fortalte French at han var i ferd med å fullføre en bok om saken, og ville gjøre klart manus før jul. Aschehoug Forlag har siden bekreftet at de har avtale med French om utgivelse. Boka står ikke oppført på forlagets utgivelsesliste for våren 2019. Aschehoug har også gitt ut boken til Joshua Frenchs mor, som ble en bestselger i 2017.

- Først og fremst er det Joshua French som burde gitt inntektene sine også fra boka. Men tenk om Aschehoug nå hadde sagt: OK, vi gir ut boka, men vi donerer inntektene til et fond for barn i krigsherjede Kongo. Det ville vært et positivt signal, sier Rasmussen, som sier han har hele New Chance Foundation bak seg i kritikken mot French.

Advokat forelagt kritikk

Joshua French er blitt forelagt kritikken fra Tommy Rasmussen og New Chance Foundation fra Dagsavisen og NRK. Gjennom sin advokat avviser French overfor NRK at han har gjort noe straffbart i Kongo, eller at han har jobbet direkte for Laurent Nkunda eller en opprørsgruppe. Han bekrefter imidlertid at han har tatt oppdrag for å vokte sikkerheten til en informant som skal ha vært tilknyttet CNDP-militsen. French hevder ifølge NRK at CNDP såvidt han kjente til ikke var en væpnet gruppe på tidspunktet de ble arrestert i Kongo, og understreker at CNDP hadde skrevet en fredsavtale med kongolesiske myndigheter i 2009.

Les også: Reportasjen - Afrika er et sted langt der borte

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond
Siste nytt
14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond
Populært