SSB: Mot ny bunnrekord for norsk fødselsrate i 2018

To er blitt det nye tre, hva angår hvor mange barn en kjernefamilie i Norge vanligvis kan forventes å ha. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
To er blitt det nye tre, hva angår hvor mange barn en kjernefamilie i Norge vanligvis kan forventes å ha. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2017 var fødselsraten i Norge rekordlav, med forventet antall barn per kvinne på 1,62. Fødselsraten fortsatte å falle i de tre første kvartalene i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pilene for norsk fruktbarhet går rett ned, skriver Klassekampen. For et tiår siden var Norge ett av de mest fruktbare landene i Europa i 2009, og det var ventet at kvinner i Norge skulle få 1,98 barn hver, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Siden da er det gått nedover, til et bunnivå i fjor, og nå ligger det an til bli enda lavere.

– Fødselstallene til og med tredje kvartal ligger på et lavere nivå enn i 2017. I de tre første kvartalene er det født litt over 1.100 færre barn enn i tilsvarende periode i 2017, sier rådgiver Espen Andersen i SSB.

Endelige fødselstall for 2018 publiseres 22. februar 2019.

Ifølge en fersk forskningsrapport fra Institutt for samfunnsforskning er hovedårsaken til nedgangen at begge foreldre er i full jobb, de velger å stoppe ved to barn og dropper å få et tredje barn. Lengre utdanning og økonomi veier tungt når folk vurderer hvor mange barn de skal ha.