Døv Venstre-politiker: – Tolkemangel fører til politisk knebling

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen i Venstres tegnspråkutvalg avlyste et møte med Venstre-topper på grunn av mangel på tegnspråktolk. Tolkemangelen fører til politisk knebling, sier hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Få timer før Venstres landsstyremøte fikk Julia Anh Thu Ølmheim beskjed om at tolketjenesten i Oslo ikke kunne levere tolk til møtet. Derfor ble møtet avlyst.

– Vi var invitert til landsstyret med statsråder til stede for å orientere om norsk tegnspråk og utfordringer for døve og hørselshemmede. Dette var en glimrende anledning til å stille noen krav og skape forståelse for utfordringer det nå må ryddes opp i tolketilbudet, understreker Ølmheim, som leder partiets tegnspråkutvalg.

Ifølge Ølmheim har dette skjedd ti ganger i 2018. Hun framholder at tolkemangelen ikke bare rammer døve i politikken, men at det rammer skoleavslutninger, foreldremøter eller teaterforestillinger.

– Dette er et stort problem for døve i Norge. Norske tolketjenester er så lavt prioritert at resultatet er et kraftig demokratiunderskudd for døve, hørselshemmede og samfunnet for øvrig, sier Ølmheim.