Tromsø risikerer 250.000 kroner i støv-bot

Tromsø kommune har i lengre tid slutt med dårlig luftkvalitet. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix
Tromsø kommune har i lengre tid slutt med dårlig luftkvalitet. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tromsø kommune risikerer 250.000 kroner i bot fra Miljødirektoratet fordi de ikke har klart å levere en tiltaksplan mot luftforurensing innen fristen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen er at kommunen overskred den tillatte grenseverdien ved dårlig luftkvalitet i 2016. Derfor ba direktoratet Tromsø om å utarbeide en tiltaksplan, skriver Nordlys. Firsten for å levere planen ble satt til 31. oktober i år, to år etter overskridelsene, men kommunen klarte ikke å levere.

Nå har de bedt om utsettelse av fristen fram til neste sommer, noe Miljødirektoratet har akseptert. Samtidig vanker det 250.000 kroner i tvangsmulkt om kommunen ikke leverer innen 31.oktober neste år.

Aktuelt: Luftforurensning forkorter gjennomsnittlig levealder globalt med to år

«For å sikre at dere oppfyller forpliktelsen til å levere en tiltaksutredning, varsler vi at vi kommer til å vedta en tvangsmulkt som vil løpe dersom tiltaksutredningen ikke utarbeides og leveres», heter det i et brev fra Miljødirektoratet til Tromsø kommune.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Etter Miljødirektoratets oppfatning gjenstår det et betydelig arbeid for å lage en tilfredsstillende tiltaksutredning for bedret luftkvalitet i Tromsø», skriver direktoratet videre.

Det som gjenstår før kommunen kan lage en tiltaksplan, er i grove trekk en modulering av støvspredning i Tromsø, ifølge klima-, miljø- og landbrukssjef Lars Ferdinan Øvergaard. Han tror Tromsø vil rekke den nye fristen.

Les også: Hundretusenvis av barn dør årlig av luftforurensning