Oslo-politiker angrepet inne på Rådhuset

Abdullah Alsabeehg (Ap) ble forsøkt angrepet inne i kulturkomiteens møterom på Rådhuset i Oslo.
Abdullah Alsabeehg (Ap) ble forsøkt angrepet inne i kulturkomiteens møterom på Rådhuset i Oslo. Foto: Aslak Borgersrud/Dagsavisen

En mann som var invitert til møte med kulturkomiteen, kom med rasistiske utsagn og gikk til angrep på politiker Abdullah Alsabeehg (Ap). – Nå er jeg ferdig, tenkte politikerkollega Geir Kvarme (H), som er kritisk til sikkerheten ved rådhuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann som var invitert til møte med kulturkomiteen kom med rasistiske utsagn og gikk til angrep på politiker Abdullah Alsabeehg (Ap).

– Det var et par strakser der hvor jeg tenkte «nå er jeg ferdig». Det var en jævlig ubehagelig situasjon. Jeg ble skikkelig redd.

Det forteller Høyre-politiker Geir Kvarme.

Tidligere denne høsten var han sammen med andre politikere i rådhusets kulturkomité på en såkalt deputasjon. Et møte med eksterne som har bedt om å få møte med komiteen. Men denne dagen gikk det ikke som vanlig, da en person de var i møte med gikk til et tilsynelatende rasistisk angrep på Ap-politiker Abdullah Alsabeehg.

– Dette var ikke hverdagskost, sier kollega Kvarme.

Les også: – Frode Berg-saken kan kanskje være der FSB fikk balletak på Norge (DA+)

Avvist tidligere på dagen

Allerede tidlig på dagen hadde mannen oppført seg unormalt. I en rapport fra Rådhusets forvaltningstjeneste, som har ansvar for sikkerheten på Rådhuset, står det at han ble avvist og vist bort fra Rådhuset noen timer tidligere.

Mannen skal ha kommet altfor tidlig, og vaktene ba han om å gå, og heller komme tilbake senere.

Da reagerte vedkommende med å «vise fingeren til sikkerhetsbetjent og roper ’satan’», ifølge rapporten.

Likevel ble han tatt imot og plassert på et møterom sammen med en uforvarende kulturkomité bare noen timer senere.

Geir Kvarne (H). Foto: Krister Sørbø/Dagsavisen
Geir Kvarne (H). Foto: Krister Sørbø/Dagsavisen

To rapporter

Det finnes to rapporter fra hva som skjedde inne i «Komiteens møterom» i tredje etasje på Rådhuset.

En av rapportene er fra Rådhusets forvaltningstjeneste, og en er fra møteleder denne dagen, Rødt-politiker Eivor Evenrud.

Dagsavisen har sett begge rapportene, men i sladdet form. For å beskytte mannens privatliv er en rekke opplysninger om hendelsesforløpet holdt tilbake. Men her er det som skjedde:

– Snakke om grisemat

Mannen skal ha oppført seg rart fra starten av. Han skal ha gitt mye oppmerksomhet til Abdullah Alsabeehg, den eneste personen i møtet med mørk hudfarge.

– Han var veldig opptatt av å snakke om grisemat. Om svin. Om bacon. Så begynte han å snakke om å dyrke det norske, forteller Geir Kvarme.

Personen skal også ha omtalt verdenskulturfestivalen Mela som «negerfestivalen».

– Han kom med ganske rasistiske utsagn. Og etter hvert begynte han å beskytte seg fra å se på Abdullah, ved å holde en laptop mellom dem, forteller Kvarme.

Det bisarre grepet bekreftes av flere andre som var til stede, og ble oppfattet som rent rasistisk motivert.

Da møtet ble stadig rarere, og mannens oppførsel fortsatte å være avvikende, prøvde møteleder Eivor Evenrud å avslutte møtet.

Les også: Grande skal lenge ha vært frustrert over Raja

«Oppfattes som svært truende»

Da skal mannen ha stukket hånda raskt ned i en ryggsekk, noe som skremte møtedeltakerne kraftig.

– Jeg fikk en vill fantasi om at han hadde et våpen i bagen og skulle skyte meg, sier Geir Kvarme.

– Jeg rakk liksom å tenke «i dag skal jeg dø», sier han.

Også andre på møtet oppfattet situasjonen på samme måte, at mannen grep etter et våpen.

Personen «Bøyer seg over sekken som ligger på stolen ved siden av seg, og oppfattes av samtlige andre i rommet som svært truende på dette tidspunktet», står det i rapporten fra møteleder Evenrud.

Løftet glass

Mannen skal også ha løftet et glass på en truende måte, som om han skulle slå eller kaste det mot Alsabeegh.

– Det ble etter hvert en veldig tilspisset situasjon. Han resiste seg opp, og slik jeg oppfattet det var han i ferd med å skulle kaste noe, sier Kvarme.

«Han løftet et glass og sto på en måte som om han skulle kaste det på komiteens medlemmer», skriver Evenrud.

Deretter skal mannen ha begynt å løpe rundt møtebordet, noe som ble oppfattet som om han gikk til angrep på Alsabeehg. Ap-politikeren rakk da å forlate rommet, mens mannen ble avskåret av en sekretær. Deretter kom en sikkerhetsvakt inn og tok hånd om situasjonen.

Senere ble mannen bortvist fra Rådhuset.

Les også: 115 kriger. Rasert 44 ganger. Likevel gir ikke byen opp. (DA+)

Vil ikke kommentere sikkerheten

Lars Arne Ryssdal, som er direktør for bystyrets sekretariat. Foto: Aslak Borgersrud/Dagsavisen
Lars Arne Ryssdal, som er direktør for bystyrets sekretariat. Foto: Aslak Borgersrud/Dagsavisen

Dagsavisen har fått møte Lars Arne Ryssdal, som er direktør for bystyrets sekretariat, og Marit Jansen, som er rådhusforvalter, og dermed sjefen for sikkerhetstjenesten på Rådhuset.

Ingen av de to vil kommentere sikkerhetsarbeidet ved hendelsen direkte.

– Vi er opptatt av at personen som kom utenfra verken direkte eller indirekte skal kunne identifiseres, sier Lars Arne Ryssdal.

– Burde ikke komiteen blitt gjort oppmerksom på situasjonen tidligere på dagen?

– Det er vanskelig å svare annet enn at det er gjort noen vurderinger. Generelt skal det mye til for å avvise folk, sier Marit Jansen.

– Sett i ettertid, var det riktig å slippe han inn?

– Det er vanskelig å svare på i ettertid. Det skal mye til for nekte folk adgang til et åpent møte. Men som alltid etter hendelser, går vi gjennom rutiner med tanke på forbedringer, sier hun.

Vil ikke stramme inn

– Bystyret ønsker jo at møtene skal være åpne, det er også en plikt etter loven. Vi ønsker ikke å stramme inn på dette, selv i tilfeller hvor vi vet at publikum ønsker å demonstrere. De slippes inn på bystyremøtene da også, sier Ryssdal.

– Så er det en del vurderinger vi ikke kan gå inn i her. Vi evaluerer i ettertid, sier han.

Jansen forteller at det ikke ernoen rutine at bagger gjennomgås eller ransakes. Rådhuset har heller ikke anmeldt vedkommende, men overlatt det til politikerne selv.

– Har dere tidligere hatt noen erfaringer med personen?

– Det kan jeg ikke svare på, sier Jansen.

– Politikerne var redde for å bli drept. Oppfattet dere situasjonen som så dramatisk?

– Politikerne opplevde en truende situasjon. Det er det viktig å ta hensyn til, og finne tiltak som forebygger at dette gjentar seg. Hendelsen har nok bevisstgjort politikerne. Men administrasjonen har ikke i prosessen i etterkant fått i oppdrag å stramme inn på regelverket, sier Ryssdal.

– Den subjektive opplevelsen, frykten, den trenger ikke å være den samme som den reelle situasjonen, presiserer han.

– Hva skjedde med personen etter situasjonen?

– Det naturlige er at vedkommende blir bedt om å forlate bygningen, sier Jensen.

Marit Jansen er rådhusforvalter, og dermed sjefen for sikkerhetstjenesten på Rådhuset. Foto: Aslak Borgersrud/Dagsavisen
Marit Jansen er rådhusforvalter, og dermed sjefen for sikkerhetstjenesten på Rådhuset. Foto: Aslak Borgersrud/Dagsavisen

Kritisk

Geir Kvarme er kritisk til arbeidet som ble gjort av sikkerhetsavdelingen denne dagen.

– Vi som politikere må ha grunn til å føle oss trygge, sier han.

– Jeg har skjønt at dette var et menneske som sikkerhetsavdelingen hadde et øye på. De hadde episoder med han på forhånd, sier Kvarme.

Han mener komiteen burde vært informert, så de kunne forholdt seg til det. Han skulle også gjerne sett en fra sikkerhetsavdelingen inne i rommet.

– Jeg følte at vår sikkerhet var satt litt på prøve. Det var en veldig ubehagelig opplevelse. Det er viktig at rådhusforvaltningen gjør noen vurderinger og grep, situasjonen ble ikke håndtert optimalt fra forvaltningen, sier Kvarme.

Skal være trygt

Ap-politiker Abdullah Alsabeehg vil ikke gå inn i hendelsesforløpet overfor Dagsavisen, men har likevel gitt noen kommentarer til saken.

– Ingen folkevalgte skal oppleve at noen løper truende etter dem. Rådhuset er byens demokratiske verksted og skal være trygt for alle, mener han.

– Hendelsen skal ikke stoppe meg fra å gjøre min jobb som folkevalgt, understreker Alsabeehg.

– Ble du skremt?

– Ja.

Artikkelen ble først publisert på Dagsavisen.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:06 Uvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09 Helt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08 Ingen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58 Forsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39 Etterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00 Melby utreder utvidet skoleåpning06:50 Legendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:45 3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43 Serbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:20 70–80 personer isolert etter steinras i Sauda04:12 Ingen lokalt smittede i Kina02:22 Seks nordmenn på koronafritt kontinent02:01 Kombinert-ansatte permitteres01:39 Syrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33 Omfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54 Tidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51 Lampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39 Over 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14 Trump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51 Trump har signert omfattende krisepakke21:45 Ahus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21 Skolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56 AUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26 Fem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18 Svensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37 Fire døde på nederlandsk cruiseskip19:21 Oddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13 EU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36 Serviceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23 Mann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18 Derfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40 Historisk høy oppslutning om Trump17:39 Syklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14 «Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13 Märtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45 Ødegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40 Giske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33 Oljeprisen på det laveste siden 200316:22 Norge henter ikke hjem soldater16:02 WHO starter coronastudie i Norge15:39 Skiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35 Italienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32 Gamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58 Nytt system for distribusjon av verneutstyr14:48 Høyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38 Økende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21 Nkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21 Jensen-saken tatt opp til doms14:19 Coronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15 Yngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01 Sverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01 Avsporing på Dovrebanen13:50 Kina stenger grensene for utlendinger13:31 Narkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57 Nye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56 Budsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46 Dødstallet i Spania stiger12:45 Solberg: Kunne ikke unngått de mest inngripende tiltakene12:31 Boris Johnson er smittet av coronaviruset12:20 Regjeringen hjelper pakkereiseselskaper12:19 Regjeringen forlenger dagpengeperioden11:57 Høy luftforurensning til tross for coronatiltak11:46 Kvinne tiltalt for uaktsomt drap etter badedødsfall i omsorgsbolig11:37 Nødhjelpsordningen: Slik blir søknadsprosessen11:36 Tallet på døde øker i Iran11:25 Storsponsor forlenger ikke millionavtale med norsk langrenn11:19 Mann i 40-årene siktet for overgrep mot barn11:18 Titusener av turister strandet i Asia10:54 Over 1.000 coronasmittede i Russland10:53 Norway Chess utsatt til oktober10:52 Krekars familie fortviler: – Han ble brutalt frarøvet oss av den norske stat10:48 India kutter renten for å stimulere økonomien10:42 Oppfordrer til brannøvelse i hjemmet10:42 Nesten 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:25 Politet: Mer råkjøring under virusutbruddet10:07 Solid børsoppgang i Tokyo10:07 Oslo Børs faller fredag10:06 23-åring døde i kajakkulykke på Mjøsa09:44 Kunde fikk ikke kjøpt truser fordi de ligger på belgisk side09:14 Jordmorforbundet beroliger gravide som har corona-frykt09:13 To barn og en mann funnet døde i brennende bil i Sverige09:11 Regjeringen vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter09:10 FA avbryter seriespill og annullerer resultater09:08 NHO-sjefen: – En tsunami over norske bedrifter09:07 LO: – Viktig å sikre arbeid og tryggheten til vanlige folk09:07 Listhaug: Krisepakke gir for lite svar09:06 Vedum vil ha mer langvarig kriseordning09:05 Bankene får ansvar for å fordele krisepenger07:49 Coronakrisen kan gi restskatt neste år07:07 Roper varsko over tapt pengestøtte06:54 Neppe VM-kamp for Carlsen i desember06:43 Maduro advarer USA etter siktelse om narkosmugling06:14 Hareide positiv til SVs postforslag06:11 Trondheim forbyr utleie av bysykler og elsykler – andre byer tilskynder bruk05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
10:06NorgeUvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09ReiseHelt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08NorgeIngen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58VerdenForsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39NorgeEtterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00NorgeMelby utreder utvidet skoleåpning06:50VerdenLegendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43VerdenSerbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:20Norge70–80 personer isolert etter steinras i Sauda04:12VerdenIngen lokalt smittede i Kina02:22NorgeSeks nordmenn på koronafritt kontinent02:01SportKombinert-ansatte permitteres01:39NorgeSyrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33VerdenOmfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54VerdenTidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51SportLampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39VerdenOver 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14NorgeTrump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51NorgeTrump har signert omfattende krisepakke21:45NorgeAhus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21VerdenSkolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56NorgeAUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26NorgeFem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18NorgeSvensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37VerdenFire døde på nederlandsk cruiseskip19:21Helse og livsstilOddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13Helse og livsstilEU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36NorgeServiceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23NorgeMann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18NorgeDerfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40NorgeHistorisk høy oppslutning om Trump17:39NorgeSyklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14Helse og livsstil«Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13NorgeMärtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45SportØdegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40PengerGiske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33NorgeOljeprisen på det laveste siden 200316:22NorgeNorge henter ikke hjem soldater16:02NorgeWHO starter coronastudie i Norge15:39SportSkiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35VerdenItalienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32SportGamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58Helse og livsstilNytt system for distribusjon av verneutstyr14:48NorgeHøyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38SportØkende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21PengerNkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21NorgeJensen-saken tatt opp til doms14:19Helse og livsstilCoronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15NorgeYngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01Helse og livsstilSverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01NorgeAvsporing på Dovrebanen13:50VerdenKina stenger grensene for utlendinger13:31VerdenNarkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57SportNye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56PengerBudsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46VerdenDødstallet i Spania stiger12:45PolitikkSolberg: Kunne ikke unngått de mest inngripende tiltakene12:31PolitikkBoris Johnson er smittet av coronaviruset12:20ReiseRegjeringen hjelper pakkereiseselskaper12:19PengerRegjeringen forlenger dagpengeperioden11:57NorgeHøy luftforurensning til tross for coronatiltak11:46NorgeKvinne tiltalt for uaktsomt drap etter badedødsfall i omsorgsbolig11:37PengerNødhjelpsordningen: Slik blir søknadsprosessen11:36VerdenTallet på døde øker i Iran11:25SportStorsponsor forlenger ikke millionavtale med norsk langrenn11:19NorgeMann i 40-årene siktet for overgrep mot barn11:18ReiseTitusener av turister strandet i Asia10:54VerdenOver 1.000 coronasmittede i Russland10:53SportNorway Chess utsatt til oktober10:52PolitikkKrekars familie fortviler: – Han ble brutalt frarøvet oss av den norske stat10:48PengerIndia kutter renten for å stimulere økonomien10:42NorgeOppfordrer til brannøvelse i hjemmet10:42PengerNesten 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:25MotorPolitet: Mer råkjøring under virusutbruddet10:07PengerSolid børsoppgang i Tokyo10:07PengerOslo Børs faller fredag10:06Norge23-åring døde i kajakkulykke på Mjøsa09:44VerdenKunde fikk ikke kjøpt truser fordi de ligger på belgisk side09:14Helse og livsstilJordmorforbundet beroliger gravide som har corona-frykt09:13VerdenTo barn og en mann funnet døde i brennende bil i Sverige09:11PengerRegjeringen vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter09:10SportFA avbryter seriespill og annullerer resultater09:08PengerNHO-sjefen: – En tsunami over norske bedrifter09:07PengerLO: – Viktig å sikre arbeid og tryggheten til vanlige folk09:07PolitikkListhaug: Krisepakke gir for lite svar09:06PolitikkVedum vil ha mer langvarig kriseordning09:05PengerBankene får ansvar for å fordele krisepenger07:49PengerCoronakrisen kan gi restskatt neste år07:07PengerRoper varsko over tapt pengestøtte06:54SportNeppe VM-kamp for Carlsen i desember06:43VerdenMaduro advarer USA etter siktelse om narkosmugling06:14NorgeHareide positiv til SVs postforslag06:11NorgeTrondheim forbyr utleie av bysykler og elsykler – andre byer tilskynder bruk05:50NorgeDette skjer i dag
Populært