Meny

Oslo-politiker angrepet inne på Rådhuset

Abdullah Alsabeehg (Ap) ble forsøkt angrepet inne i kulturkomiteens møterom på Rådhuset i Oslo. Foto: Aslak Borgersrud/Dagsavisen

En mann som var invitert til møte med kulturkomiteen, kom med rasistiske utsagn og gikk til angrep på politiker Abdullah Alsabeehg (Ap). – Nå er jeg ferdig, tenkte politikerkollega Geir Kvarme (H), som er kritisk til sikkerheten ved rådhuset.

En mann som var invitert til møte med kulturkomiteen kom med rasistiske utsagn og gikk til angrep på politiker Abdullah Alsabeehg (Ap).

– Det var et par strakser der hvor jeg tenkte «nå er jeg ferdig». Det var en jævlig ubehagelig situasjon. Jeg ble skikkelig redd.

Det forteller Høyre-politiker Geir Kvarme.

Tidligere denne høsten var han sammen med andre politikere i rådhusets kulturkomité på en såkalt deputasjon. Et møte med eksterne som har bedt om å få møte med komiteen. Men denne dagen gikk det ikke som vanlig, da en person de var i møte med gikk til et tilsynelatende rasistisk angrep på Ap-politiker Abdullah Alsabeehg.

– Dette var ikke hverdagskost, sier kollega Kvarme.

Les også: – Frode Berg-saken kan kanskje være der FSB fikk balletak på Norge (DA+)

Avvist tidligere på dagen

Allerede tidlig på dagen hadde mannen oppført seg unormalt. I en rapport fra Rådhusets forvaltningstjeneste, som har ansvar for sikkerheten på Rådhuset, står det at han ble avvist og vist bort fra Rådhuset noen timer tidligere.

Mannen skal ha kommet altfor tidlig, og vaktene ba han om å gå, og heller komme tilbake senere.

Da reagerte vedkommende med å «vise fingeren til sikkerhetsbetjent og roper ’satan’», ifølge rapporten.

Likevel ble han tatt imot og plassert på et møterom sammen med en uforvarende kulturkomité bare noen timer senere.

Geir Kvarne (H). Foto: Krister Sørbø/Dagsavisen

To rapporter

Det finnes to rapporter fra hva som skjedde inne i «Komiteens møterom» i tredje etasje på Rådhuset.

En av rapportene er fra Rådhusets forvaltningstjeneste, og en er fra møteleder denne dagen, Rødt-politiker Eivor Evenrud.

Dagsavisen har sett begge rapportene, men i sladdet form. For å beskytte mannens privatliv er en rekke opplysninger om hendelsesforløpet holdt tilbake. Men her er det som skjedde:

– Snakke om grisemat

Mannen skal ha oppført seg rart fra starten av. Han skal ha gitt mye oppmerksomhet til Abdullah Alsabeehg, den eneste personen i møtet med mørk hudfarge.

– Han var veldig opptatt av å snakke om grisemat. Om svin. Om bacon. Så begynte han å snakke om å dyrke det norske, forteller Geir Kvarme.

Personen skal også ha omtalt verdenskulturfestivalen Mela som «negerfestivalen».

– Han kom med ganske rasistiske utsagn. Og etter hvert begynte han å beskytte seg fra å se på Abdullah, ved å holde en laptop mellom dem, forteller Kvarme.

Det bisarre grepet bekreftes av flere andre som var til stede, og ble oppfattet som rent rasistisk motivert.

Da møtet ble stadig rarere, og mannens oppførsel fortsatte å være avvikende, prøvde møteleder Eivor Evenrud å avslutte møtet.

Les også: Grande skal lenge ha vært frustrert over Raja

«Oppfattes som svært truende»

Da skal mannen ha stukket hånda raskt ned i en ryggsekk, noe som skremte møtedeltakerne kraftig.

– Jeg fikk en vill fantasi om at han hadde et våpen i bagen og skulle skyte meg, sier Geir Kvarme.

– Jeg rakk liksom å tenke «i dag skal jeg dø», sier han.

Også andre på møtet oppfattet situasjonen på samme måte, at mannen grep etter et våpen.

Personen «Bøyer seg over sekken som ligger på stolen ved siden av seg, og oppfattes av samtlige andre i rommet som svært truende på dette tidspunktet», står det i rapporten fra møteleder Evenrud.

Løftet glass

Mannen skal også ha løftet et glass på en truende måte, som om han skulle slå eller kaste det mot Alsabeegh.

– Det ble etter hvert en veldig tilspisset situasjon. Han resiste seg opp, og slik jeg oppfattet det var han i ferd med å skulle kaste noe, sier Kvarme.

«Han løftet et glass og sto på en måte som om han skulle kaste det på komiteens medlemmer», skriver Evenrud.

Deretter skal mannen ha begynt å løpe rundt møtebordet, noe som ble oppfattet som om han gikk til angrep på Alsabeehg. Ap-politikeren rakk da å forlate rommet, mens mannen ble avskåret av en sekretær. Deretter kom en sikkerhetsvakt inn og tok hånd om situasjonen.

Senere ble mannen bortvist fra Rådhuset.

Les også: 115 kriger. Rasert 44 ganger. Likevel gir ikke byen opp. (DA+)

Vil ikke kommentere sikkerheten

Lars Arne Ryssdal, som er direktør for bystyrets sekretariat. Foto: Aslak Borgersrud/Dagsavisen

Dagsavisen har fått møte Lars Arne Ryssdal, som er direktør for bystyrets sekretariat, og Marit Jansen, som er rådhusforvalter, og dermed sjefen for sikkerhetstjenesten på Rådhuset.

Ingen av de to vil kommentere sikkerhetsarbeidet ved hendelsen direkte.

– Vi er opptatt av at personen som kom utenfra verken direkte eller indirekte skal kunne identifiseres, sier Lars Arne Ryssdal.

– Burde ikke komiteen blitt gjort oppmerksom på situasjonen tidligere på dagen?

– Det er vanskelig å svare annet enn at det er gjort noen vurderinger. Generelt skal det mye til for å avvise folk, sier Marit Jansen.

– Sett i ettertid, var det riktig å slippe han inn?

– Det er vanskelig å svare på i ettertid. Det skal mye til for nekte folk adgang til et åpent møte. Men som alltid etter hendelser, går vi gjennom rutiner med tanke på forbedringer, sier hun.

Vil ikke stramme inn

– Bystyret ønsker jo at møtene skal være åpne, det er også en plikt etter loven. Vi ønsker ikke å stramme inn på dette, selv i tilfeller hvor vi vet at publikum ønsker å demonstrere. De slippes inn på bystyremøtene da også, sier Ryssdal.

– Så er det en del vurderinger vi ikke kan gå inn i her. Vi evaluerer i ettertid, sier han.

Jansen forteller at det ikke ernoen rutine at bagger gjennomgås eller ransakes. Rådhuset har heller ikke anmeldt vedkommende, men overlatt det til politikerne selv.

– Har dere tidligere hatt noen erfaringer med personen?

– Det kan jeg ikke svare på, sier Jansen.

– Politikerne var redde for å bli drept. Oppfattet dere situasjonen som så dramatisk?

– Politikerne opplevde en truende situasjon. Det er det viktig å ta hensyn til, og finne tiltak som forebygger at dette gjentar seg. Hendelsen har nok bevisstgjort politikerne. Men administrasjonen har ikke i prosessen i etterkant fått i oppdrag å stramme inn på regelverket, sier Ryssdal.

– Den subjektive opplevelsen, frykten, den trenger ikke å være den samme som den reelle situasjonen, presiserer han.

– Hva skjedde med personen etter situasjonen?

– Det naturlige er at vedkommende blir bedt om å forlate bygningen, sier Jensen.

Marit Jansen er rådhusforvalter, og dermed sjefen for sikkerhetstjenesten på Rådhuset. Foto: Aslak Borgersrud/Dagsavisen

Kritisk

Geir Kvarme er kritisk til arbeidet som ble gjort av sikkerhetsavdelingen denne dagen.

– Vi som politikere må ha grunn til å føle oss trygge, sier han.

– Jeg har skjønt at dette var et menneske som sikkerhetsavdelingen hadde et øye på. De hadde episoder med han på forhånd, sier Kvarme.

Han mener komiteen burde vært informert, så de kunne forholdt seg til det. Han skulle også gjerne sett en fra sikkerhetsavdelingen inne i rommet.

– Jeg følte at vår sikkerhet var satt litt på prøve. Det var en veldig ubehagelig opplevelse. Det er viktig at rådhusforvaltningen gjør noen vurderinger og grep, situasjonen ble ikke håndtert optimalt fra forvaltningen, sier Kvarme.

Skal være trygt

Ap-politiker Abdullah Alsabeehg vil ikke gå inn i hendelsesforløpet overfor Dagsavisen, men har likevel gitt noen kommentarer til saken.

– Ingen folkevalgte skal oppleve at noen løper truende etter dem. Rådhuset er byens demokratiske verksted og skal være trygt for alle, mener han.

– Hendelsen skal ikke stoppe meg fra å gjøre min jobb som folkevalgt, understreker Alsabeehg.

– Ble du skremt?

– Ja.

Artikkelen ble først publisert på Dagsavisen.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:30 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:24 Putin og Kim innleder møtet i Vladivostok06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler
Siste nytt
06:30NorgeBølge av skogbranner i Nord-Europa06:24VerdenPutin og Kim innleder møtet i Vladivostok06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06VerdenMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00VerdenSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40VerdenCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22VerdenBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24VerdenIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25VerdenOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20NorgeHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59VerdenFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenUSA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler
Populært