Meny

Erna Solberg må stå skolerett i Stortinget

Statsminister Erna Solberg (H) ble reddet av KrF, men blir møtt med mistillit fra den rødgrønne opposisjonen når Stortinget debatterer terrorsikring onsdag.

Solberg (H) har satt av hele dagen til å være til stede i salen når Stortinget behandler saken om objektsikring, fremgår det av statsministerens kalender.

Statsminister Solberg tok selvkritikk. Hør hennes uttalelse fra Stortingets talerstol i videoen øverst.

Riksrevisjonen har i flere rapporter pekt på svikt i regjeringens arbeid med såkalt objektsikring, som innebærer trygging av samfunnsviktige og skjermingsverdige bygninger og infrastruktur. Saken har vært belyst gjennom fire høringer i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Les også: Rødgrønn mistillit mot regjeringen om terrorsikring

Hemmelige deler av rapport om terrorsikring er offentliggjort

«Svært alvorlig» og «sterkt kritikkverdig»

Dramatikken i saken ble imidlertid dempet da KrF varslet at partiet ikke kommer til å gå for mistillit. Det betyr nemlig at det ikke er flertall for mistillit, selv om Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Rødt støtter mistillit.

KrF har lenge vært sterkt kritisk til regjeringens håndtering av sikkerhetsarbeidet, men landet på formuleringene «svært alvorlig» og «sterkt kritikkverdig» Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KrF har lenge vært sterkt kritisk til regjeringens håndtering av sikkerhetsarbeidet, men landet på formuleringene «svært alvorlig» og «sterkt kritikkverdig» Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

KrF har lenge vært sterkt kritisk til regjeringens håndtering av sikkerhetsarbeidet, men landet på formuleringene «svært alvorlig» og «sterkt kritikkverdig». Miljøpartiet De Grønne har valgt å følge KrF og støtter dermed ikke mistillit, får NTB bekreftet tirsdag.

Les mer: KrF fremmer sterk kritikk mot regjeringen: SV og Arbeiderpartiet går for mistillit

Daddelvedtak

Saken ender dermed med et såkalt daddelvedtak, som er den sterkeste formen for kritikk Stortinget kan rette mot en regjering uten å erklære mistillit.

– Kunnskapen om hvor komplekst og krevende objektsikringsarbeidet er, har vært en gradvis erkjennelse, og jeg ser at den burde vært kommunisert tidligere, tydeligere og mer samlet til Stortinget, sa Solberg til NTB i november.

Les også: Solberg vil ta selvkritikk om terrorsikring

– Statsministeren bør beklage

Statsminister Erna Solberg (H) bør beklage at regjeringen ikke har gjort jobben med å terrorsikre viktige bygg og infrastruktur, mener kontrollkomiteens leder.

– Jeg syns hun burde beklage, for det har hun ikke gjort, sier Dag Terje Andersen (Ap) til NTB.

Han har likevel ikke altfor høye forventninger når Stortinget onsdag behandler Riksrevisjonens siste rapport, som viser svikt i arbeidet med objektsikring.

(Saken fortsetter under)

Leder Dag Terje Andersen (Ap) og resten av kontroll- og konstitusjonskomiteen lyktes i å få avgradert deler av Riksrevisjonens rapport om terrorsikring. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Leder Dag Terje Andersen (Ap) og resten av kontroll- og konstitusjonskomiteen lyktes i å få avgradert deler av Riksrevisjonens rapport om terrorsikring. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Jeg håper at statsministeren er ydmyk om det mest alvorlige, at jobben ikke er gjort og at det fortsatt er lenge til at jobben er gjort med å sikre samfunnssikkerheten. Og så håper jeg hun er ydmyk for at de har gitt Stortinget feil og mangelfull informasjon, sier lederen i kontroll- og konstitusjonskomiteen til NTB.

Men Andersen mener statsministeren har hatt mange anledninger tidligere til å vise at hun er ydmyk og er derfor usikker på hva han kan forvente nå.

– Vi hadde en sak til behandling i fjor. Da opplevde vi at regjeringen sminket virkeligheten, påpeker han.

Den rødgrønne opposisjonen har gjort det klart at de ikke har tillit til regjeringen, men Kristelig Folkeparti, som skal forhandle om å komme inn i regjeringen, ville ikke være med å sikre flertall for mistillitsforslaget. Partiet støtter i stedet et såkalt daddelvedtak, det vil si sterk kritikk av regjeringen.

Harberg (H): Står respekt av Solbergs erkjennelse

Kontroll- og konstitusjonskomiteens nestleder Svein Harberg (H) mener at statsminister Erna Solberg (H) har lagt seg tilstrekkelig flat i terrorsikringssaken.

Lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Dag Terje Andersen (Ap), sammen med Svein Harberg (H), Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Dag Terje Andersen (Ap), sammen med Svein Harberg (H), Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Jeg skjønner at det kommer kritikk mot regjeringen for manglende informasjon om nye planer og mål for gjennomføringen av tiltakene. Jeg er derfor svært fornøyd med at statsministeren var så tydelig i høringen om at dette burde vært meldt tilbake til Stortinget på en bedre måte, sa Harberg i debatten om objektsikring der opposisjonen har fremmet mistillitsforslag mot regjeringen.

Han siterte deretter statsministeren som i den åpne høringen om objektsikring i kontroll- og konstitusjonskomiteen sa at Stortinget burde vært informert tidligere, tydeligere og mer samlet, noe hun på vegne av regjeringen tok selvkritikk på.

– Det er en erkjennelse det står respekt av. Statsministerens uttalelser viser at hun tar Stortinget på alvor, sa Harberg.

Nestlederen i kontroll- og konstitusjonskomiteen avsluttet sitt innledende innlegg med å kritisere opposisjonen som han mener er mer opptatt av et politisk spill enn sakens alvor.

Utgangspunktet for onsdagens debatt er kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av Riksrevisjonens knusende rapport som konkluderte med at regjeringens mangelfulle arbeid med objektsikring har vært «svært alvorlig». Det er den sterkeste ordlyden Riksrevisjonen kan komme med.

– Regjeringen har sminket på sannheten

Regjeringens medlemmer har tegnet et sminket bilde av situasjonen for terrorsikringen i Norge, sier kontrollkomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap).

Stortinget behandler onsdag Riksrevisjonens kritikk av regjeringens arbeid med å sikre viktige bygg og infrastruktur mot angrep.

Statsminister Erna Solberg (H) kan vente seg hard kritikk når saken om objektsikring debatteres i Stortinget onsdag. Men mistillit blir det ikke. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) kan vente seg hard kritikk når saken om objektsikring debatteres i Stortinget onsdag. Men mistillit blir det ikke. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– I stedet for å ta alle de dokumenterte manglene på alvor, har regjeringens propagandaapparat satt inn alle ressurser på å forsøke å tåkelegge og avdramatisere innholdet, sa Andersen da han la fram kontroll- og konstitusjonskomiteens innstilling.

Andersen viste til at Riksrevisjonen har levert to rapporter, begge kritiske til regjeringens arbeid med å sikre viktige bygg og infrastruktur. Han anklaget regjeringen for å ha tegnet et sminket bilde av situasjonen da Stortinget behandlet den første rapporten. I en ny rapport slo Riksrevisjonen fast at det fortsatt var store mangler.

De rødgrønne har erklært at de ikke har tillit til regjeringen i saken, men Kristelig Folkeparti ville ikke være med på et mistillitsforslag. Andersen påpeker likevel at det er en samlet komité som står bak store deler av de kritiske merknadene.

– Jeg håper at etter denne behandling, dersom regjeringen fortsatt sitter, at denne innstillingen fører til at regjeringen tar ansvaret på større alvor og at statsministeren heretter følger opp sakene, sa Andersen.

Komiteen krever at regjeringen legger fram en helhetlig gjennomgang av planene, forventet framdrift og kostnadene ved objektsikringen senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett til våren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris
Siste nytt
21:28Helse og livsstilKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris
Populært