Meny

Følg finansdebatten direkte


OPPTAK: Forslag til statsbudsjett ble lagt frem på Stortinget mandag.
Årets finansdebatt startet mandag i Stortinget.

Mandag møttes Stortinget til å debattere hva Norge skal bruke penger på neste år.

Finansminister Siv Jensen redegjorde for regjeringens forslag til statsbudsjett, og partiene på Stortinget diskuterte og hva de ønsker at pengene skal brukes på.

Se de første tre timene fra debatten øverst.

Angriper Aps økonomiske politikk

Arbeiderpartiet setter arbeidsplasser i fare, hevder finansminister Siv Jensen (Frp).

Jensen viste til at sysselsettingen har økt med 75.000 personer de siste tre årene og ledigheten er redusert med 1 prosentpoeng siden toppen i 2016. Mandag forsvarte hun regjeringens disposisjoner for 2019 i finansdebatten i Stortinget.

Hun tok en stor del av æren for at tallene fra arbeidsmarkedet ser ut slik de gjør. Nøytral budsjettpolitikk, redusert vekst i bruk av oljepenger og kutt i selskapsskatten og formuesskatten har vært noe av oppskriften.

– Arbeidsplasser i fare

Finansministeren gikk samtidig til angrep på Arbeiderpartiet:

– Ap sier de er opptatt av en ansvarlig økonomisk politikk. Men de vil som vanlig øke utgiftene i budsjettet. Det hjelper lite dem som jobber i konkurranseutsatt sektor, at Ap vil øke fagforeningsfradraget, når de samtidig setter arbeidsplasser i spill, sa Jensen fra talerstolen.

Finansministeren mener at reduserte skatter gjør det mer lønnsomt å jobbe og investere i Norge.

– Ap gjør det dyrere å jobbe og skape jobber. Vi mener det viktigste er å skape mer, ikke skatte mer, sa hun.

Skattekutt-kritikk

Finanspolitisk talsperson Rigmor Aasrud fra Ap gikk til motangrep i replikkrunden:

– Vi er på vei inn i det sjette året på rad med en skattepolitikk som ikke kan vise til andre resultater enn økte forskjeller mellom fattige og rike. De tusen rikeste har fått 1,3 millioner kroner mindre i skatt. Det tilsvarer tre årslønner for en barnehageansatt, sa Aasrud.

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski skrudde til kritikken ytterligere et hakk. Ifølge henne er regjeringens viktigste gruppe den promillen av befolkningen med høyest inntekt.

– De 4.300 rikeste i Norge har fått 1,3 milliarder kroner i skattekutt. Når vi påpeker dette, sier finansministeren at dette er sosialistisk misunnelse. Er det også misunnelse hos de unge uføre som får økt skatt? spurte Kaski.

Summen betyr noe

Jensen viste til helheten.

– Det er summen av alle virkemidler som er viktig, og som betyr noe. Vårt budsjett er grunnleggende omfordelende. Det har vært flere underlige perspektiver i debatten så langt. Men vi styrker velferdsordninger uten å stikke sugerørene langt inn i lommene på folk, lød svaret fra finansministeren.

Finansdebatten er en av de mest omfattende øvelsene i Stortinget gjennom året. Den vil vare til langt ut på kvelden, før de folkevalgte vedtar neste års statsbudsjett på grunnlag av regjeringens forslag og avtalen som ble forhandlet fram med KrF.

Populært