Meny

Militæreksperter: Russland kan ikke invadere sentrale deler av Norge

Video: Stoltenberg sier at NATO-øvelsen Trident Juncture sendte en klar beskjed til eventuelle fiender.
Selv om supermakten Russland ruster kraftig opp, har ikke landet en sjanse til å erobre sentrale deler av Norge, sier russiske militæreksperter til Aftenposten.

– Rent militært er ikke Russland klar for luft- eller marineangrep i en slik skala. Det er ikke ressurser til så store operasjoner, sier forsvarsanalytikeren Aleksandr Golts til avisen.

Rundt 90.000 militærpersonell er utplassert i Murmansk og Arkhangelsk. På norsk side består garnisonen i Sør-Varanger av 500 soldater mens ytterligere 4.500 soldater utgjør Brigade Nord.

NATO-øvelsen Trident Juncture viste imidlertid at Russland vil trenge enorme ressurser for å kunne invadere Norge, tror Golts.

Les også:

Norges grense mot Russland 2 kilometer lengre

– Russland utplasserer nye luftvernraketter på Krim

Trident Juncture-øvelsen illustrerte NATO-styrkenes slagkraft. Flere russiske militæreksperter tror ikke Russland kan invadere sentrale deler av Norge. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Militæranalytiker Mikhail Khodarenok har på sin side tidligere skrevet at «for å erobre sentrale deler av Norge så langt sør som Tromsø, må russiske styrker gjøre en stor offensiv til lands, til havs og i luften». Til Aftenposten sier han at Russland ikke har den kapasiteten i dag.

– Rent hypotetisk er det fullstendig umulig i dag, sier han.

Les også: Spenningen øker mellom Ukraina og Russland

Russland fordømmer Ukrainas bønn til NATO

Populært