Slutt for Forsvarets bombehunder på norske anleggsplasser

På byggeplasser og i veianlegg kan det ligge igjen gammel dynamitt. Hundene fra Forsvaret snuser seg fram til dynamitten, men fra nyttår er det slutt på prosjektet. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
På byggeplasser og i veianlegg kan det ligge igjen gammel dynamitt. Hundene fra Forsvaret snuser seg fram til dynamitten, men fra nyttår er det slutt på prosjektet. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I snart tre år har Forsvarets eksplosivhunder stanset sprengingsulykker på norske anleggsplasser. Men over nyttår avvikles ordningen, skriver Bergens Tidende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt har hundene snust seg fram til 500 unike dynamittrester på norske anleggsplasser, men over nyttår skal prosjektet legges ned, ifølge Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– Det er skremmende å slutte med sikkerhetstiltak. Om hundene forsvinner vil det bli mye mer utrygt på norske anlegg, sier Harald Fagerheim fra Statens vegvesen til Bergens Tidende.

Samarbeidet mellom Forsvarets hundeskole, Statens vegvesen og FFI har pågått siden 2016. Mens Forsvarets eksplosivhunder har fått god øvelse på å søke etter sprengstoff, har norske byggeplasser blitt tryggere.

Funnene som er gjort, varierer mellom 50 gram sprengstoffrester til hele kubber av udetonert dynamitt.

– Når de har funnet så mye sprengstoff, er jeg sikker på at vi har blitt spart for mange alvorlige sprengningshendelser. Risikoen vil helt klart øke dersom hundene forsvinner, sier Fagerheim.

Men Forsvaret er ikke interessert i å fortsette samarbeidet.

Årsaken er at Forsvaret ikke ønsker å være en aktør i markeder hvor sivile firmaer kan etablere og utføre oppgaven, opplyser FFI på sine nettsider.