Norge overtar lederskap i minekonvensjonen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og Norge overtar presidentskapet i minekonvensjonen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og Norge overtar presidentskapet i minekonvensjonen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge bidro til å forhandle fram minekonvensjonen for vel 20 år siden og tar fredag over lederrollen i oppfølgingen av avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På tilsynskonferansen for minekonvensjonen i Genève fredag kunngjøres det at Norge overtar presidentskapet.

– Minekonvensjonen er sannsynligvis den meste vellykkede nedrustningsavtale i nyere tid, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Selv om store områder er ryddet, 53 millioner miner er ødelagt og 164 land har forpliktet seg til å avstå fra å bruke miner siden konvensjonen ble vedtatt i Oslo i 1997, ble 7.000 mennesker ofre for landminer i 2017.

Et nytt, stort problem er at ikke-statlige væpnede aktører tar i bruk hjemmelagde landminer. Dette gjør stor skade i land som Syria, Irak og Afghanistan, ifølge Eriksen Søreide.

Norske myndigheter vil mens de har presidentskapet sette søkelys på å beskytte sivile fra miner og eksplosiver og på at bruken av miner og eksplosiver hemmer sosial og økonomisk utvikling, ifølge Utenriksdepartementet. Dette er også en del av regjeringens nye strategi for humanitært arbeid.

Norge bidrar 2018 med over 325 millioner kroner til kartlegging og rydding i 18 land.