Det spanske fregatt-verftet avviser anklagene fra Havarikommisjonen

Skadene på KNM Helge Ingstad forårsaket under kollisjonen med tankskipet SolaFoto: KV Bergen / Forsvaret / NTB scanpix
Skadene på KNM Helge Ingstad forårsaket under kollisjonen med tankskipet SolaFoto: KV Bergen / Forsvaret / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens havarikommisjon antyder at alle de norske fregattene kan ha samme feil som Helge Ingstad. Det avviser det spanske verftet overfor VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Havarikommisjonen opplyste i en foreløpig rapport torsdag at en kritisk feil i konstruksjonen av KNM Helge Ingstad førte til at vannet fosset inn i rom etter rom i båten etter kollisjonen med tankskipet MS Sola. De antar feilen også finnes i de fire andre søster-fregattene.

Kommunikasjonsrådgiver Esther Benito i det spanske verftet Navantia, som har bygd fregattene, avviser anklagene overfor VG.

– Fregattenes utforming oppfyller alle krav til denne typen skip, skriver Benito i en epost, hvor hun understreker at Havarikommisjonens etterforskning er «svært foreløpige».

Hun sier videre ifølge avisen at verftet har tilbudt sin assistanse for å kaste lys over ulykken, men at de foreløpig ikke har fått noen offisiell henvendelse fra norske myndigheter.