Landbruksministeren vil ikke stoppe griseordning

Mat- og landbruksminister Bård Hoksrud sier det er uheldig at Omsetningsrådet vil bruke av bøndenes penger på å kjøpe ut smågrisprodusenter fordi det er for mye svinekjøtt på lager. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Mat- og landbruksminister Bård Hoksrud sier det er uheldig at Omsetningsrådet vil bruke av bøndenes penger på å kjøpe ut smågrisprodusenter fordi det er for mye svinekjøtt på lager. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Landsbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp) sier han ikke liker at bønder blir betalt for å slutte med gris, men sier han ikke vil stoppe ordningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omsetningsrådet har vedtatt at grisebønder skal få tilskudd for å legge ned driften siden det er altfor mye svinekjøtt på lager.

Hoksrud sier til Nationen at det er uheldig at Omsetningsrådet vil bruke 64 millioner kroner av bøndenes penger på å kjøpe ut smågrisprodusenter.

– Det er ikke ønsket at de gjør det, men Omsetningsrådet, og Nortura som markedsregulator, har ansvaret for å sette inn tiltak når det er overskudd. I jordbruksoppgjøret var partene enige om å sette inn tiltak, sier Hoksrud til avisen.

Grisebønder får tilbud om 16.000 kroner per purke om de legger ned driften. I snitt kan grisebønder få litt over 750.000 kroner. Utkjøpsordningen, som er frivillig, skal gjelde inntil 4.000 purker, som er litt over åtte prosent av alle purker her i landet.

Personvernpolicy