Meny

Politikere ser et kaldere forhold til Russland

Den russiske atomdrevet krigsskipet Pjotr Velikij–Peter den store–utenfor Danmark i 2017. Den deltok i en militærøvelse i Barentshavet i begynnelsen av november. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
I november utførte Russland fire militærøvelser i Norges økonomisk sone. Det bekymrer utenrikspolitikere på Stortinget.

– Russland tester grenser, fasthet er vårt svar, sier Hårek Elvenes (H), stortingsrepresentant og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, til Klassekampen.

Mens Norge var vertsland for NATO-øvelsen Trident Juncture i oktober og november, utførte Russland fire militærøvelser i Norges økonomiske sone. Forsvarets operative hovedkvarter omtaler den russiske oppførselen som «utradisjonell», skriver avisen.

Elvenes sier det er viktigere enn noen gang at Norge er medlem av NATO. Samtidig legger han til at Norge ikke har interesse av å trappe opp spenningsnivået, og mener Russland heller ikke har interesse av det.

SV-leder Audun Lysbakken, som også er medlem av utenriks- og forsvarskomiteen, mener Norge bør forsøke å senke spenningsnivået, og mener det bør skje ved at det norske forsvaret styrkes, slik at Norge kan lene seg mindre på amerikanerne.

– Jeg tenker det bare er dumt å late som at tonen ikke har blitt skarpere. Når temperaturen stiger mellom NATO og Russland, så påvirker det våre nærområder også, sier Lysbakken til avisen.

(©NTB)

Populært