Meny

Venter opptil 20 cm snø på Østlandet: –Vær forberedt på såpeglatt føre

Se video.

Torsdag vil det også komme en god del snø sør for Stad. I Oslo-området alene mellom fem og ti centimeter med snø. I indre strøk opptil 20 centimeter.

Et veldig stort lavtrykk som ligger vest for Skandinavia sørger for en god del vind både torsdag, fredag og lørdag. Spesielt gjelder dette på Vestlandet der det allerede natt til torsdag kommer vind i opptil 30–35 meter i sekundet.

Men snøen blir ikke liggende lenge. Allerede torsdag kveld og natt til fredag kommer de milde temperaturene og nedbøren kommer som regn fram til lørdag og natt til søndag.

– Det kan bli svært vanskelige kjøreforhold på Østlandet som følge av dette, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt til NTB.

Vestlandet får som vanlig hovedtyngden av nedbøren og man må ganske høyt opp for å finne snø.

Sjekk hvordan været blir fremover der du er

– Veldig ustabilt

– Det kan bli svært vanskelige kjøreforhold på Østlandet, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt.

Julesnøen lar ennå vente på seg, men mot helgen kan det komme en god del snø østafjells. Det blir imidlertid bare et kort besøk.

Været fram mot neste uke vil være veldig ustabilt stort sett over hele landet Det blir både snø og regn, vind og rolig vær, pluss- og minusgrader.

Kun Midt-Norge har grunn til å være ganske fornøyd, men heller ikke der slipper befolkningen billig unna.

– Det blir i det store og hele en rolig værtype, men veldig ustabilt. Midt-Norge kommer nok best ut av det med sønnavind og noe mindre nedbør enn ellers i landet, sier Fagerlid.

Les også: Én av fem har kjørt med vinterdekk hele sommeren

«Nye» vinterdekk viste seg å være syv år gamle

Ingen julesnø

– Julesnøen lar nok vente på seg i Sør-Norge. Prognosene fram til 10. desember tilsier ikke noe stabilt vintervær. Den snøen som kommer vil bare være et blaff og vil ikke bli liggende, mener han.

Østafjells vil temperaturene ligge på mellom seks og åtte plussgrader, på Vestlandet noe høyere med 10–11 plussgrader i noen dager framover. Deretter vil det dreie over til noe roligere vær, men fortsatt ganske kjølig. Noen sprengkulde kommer ikke med det første.

– Møter du på underkjølt regn er det viktig å tilpasse farta – mer enn du tror. Jo høyere fart du har, dess vanskeligere blir det å takle bilen på glatt føre. Foto: NTB scanpix

– Det eneste stedet i Norge som har stabilt vintervær er nok Spitsbergen, avslutter Fagerlid.

I Nord-Norge vil det holde seg ganske fint med lite nedbør utover mot neste uke. Noe pålandsvind kan føre til snøbyger og vinterlig vær de siste dagene.

Les også: Bremselengde: Så mye dårligere er slitte vinterdekk

Årets beste vinterdekk er kåret

Underkjølt regn

Regn som fryser til is på bakken er det vanskeligste føret å kjøre bil på. Veksling mellom høst- og vintervær øker faren for vanskelige kjøreforhold.

– Følg med på værmeldingen for å være forberedt på såpeglatt føre. Er du usikker på å kjøre når det er ekstra glatt, vurder å la bilen stå, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Når regndråpene fryser til is med en gang de treffer bakken, blir hele veibanen dekket av et tynt islag. De samme føreforholdene er det når regn har frosset på bakken over natten.

– Møter du på underkjølt regn er det viktig å tilpasse farta – mer enn du tror. Jo høyere fart du har, dess vanskeligere blir det å takle bilen på glatt føre. Bremselengden øker også. Det gjelder å ta det veldig rolig, råder Sødal.

Les også: Så kjapt skifter du selv til vinterdekk

– Bruk varmeapparatet på frontruta

Det er vanskelig å se det tynne islaget i veien. Derfor er det viktig å teste veigrepet, men pass på at det ikke er biler rett i nærheten av deg. Prøv å bremse noen ganger og kjenn på motstanden i rattet.

– Det er vanskelig å oppdage dette vanskelige føret før det er for sent. Skulle du miste kontrollen, husk å ha begge hendene på rattet, styr og brems alt du kan, sier Sødal.

Frontruta blir også vanskelig å holde fri for is når det regner kaldt. Når det kalde regnet treffer en kald frontrute, vil det fryse til is og legge seg som et panser-teppe over hele ruta.

– Bruk varmeapparatet på frontruta og skru på ekstra med varme slik at regnet ikke får mulighet til å fryse, avslutter Nils Sødal i medlems- og forbrukerorganisasjonen NAF.

Populært