Åpen for alle - alltid

Holocaust og andre verdenskrig ikke med i skissene til ny læreplan

En person ser på en ødelagt bygning en måned etter at atombomben ble sluppet over Hiroshima i Japan under andre verdenskrig. Andre verdenskrig blir ikke nevnt som tema i skissen til den nye læreplanen til barne- og ungdomsskolen. Foto: AP / NTB scanpix
En person ser på en ødelagt bygning en måned etter at atombomben ble sluppet over Hiroshima i Japan under andre verdenskrig. Andre verdenskrig blir ikke nevnt som tema i skissen til den nye læreplanen til barne- og ungdomsskolen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Læreplanen til barne- og ungdomsskolen skal få en «make over». I skissene til læreplanen er verken holocaust eller andre verdenskrig nevnt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Andre verdenskrig og holocaust må ha en helt naturlig plass i læreplanen. Det er helt utenkelig å presentere en læreplan i 2018 uten å inkludere det største sivilisatoriske sammenbrudd i vår tid, sier Ervin Kohn, forstander i det mosaiske trossamfunn og nestleder for kommunikasjon ved Antirasistisk Senter, til Klassekampen.

Kohn får støtte fra førsteamanuensis Irene Trysnes i samfunnsvitenskap ved Universitetet i Agder. Hun har sammen med sine kolleger skrevet et høringssvar hvor de mener historie- og geografidelene i samfunnsfag står i fare for å forsvinne.

– Samiske perspektiver og teknologi får kvalitetsmessig svært mye plass. Det er selvfølgelig viktig, men da må man også være konkret på andre viktige historiske begivenheter som har betydning for tiden vi lever i, sier Trysnes.

Læreplanen i norsk skole er under oppussing og planen er at mye av dagens undervisningsstoff skal tas vekk for at elevene skal få mer tid til å gå i dybden på de ulike skolefagene. Tanken er at læreplanene skal bli «relevante for framtiden», skriver avisen.