KNM Helge Ingstad forberedes på uvær

KNM Helge Ingstad ligger havarert i fjæra ved Øygarden i Hordaland. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
KNM Helge Ingstad ligger havarert i fjæra ved Øygarden i Hordaland. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad skal sikres ytterligere i påvente av uvær. Tømmingen av drivstofftankene er satt på vent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det arbeides med sikring av fartøyet både med tanke på det kommende været og den økte belastningen løftekjettingene vil ha på fartøyet, skriver Forsvaret i den siste oppdateringen om situasjonen for skipet, som ligger havarert i fjæra ved Øygarden i Hordaland.

Onsdag kveld skal vinden øke til liten storm langs kysten av Vestlandet sør for Stad.

I området rundt havaristen er det meldt frisk bris fra onsdag morgen av, økende til sterk kuling om kvelden og natt til torsdag, ifølge Kystverket.

– Prioriteringen fremover er å forberede for skadebegrensning dersom det skulle oppstå utslipp av olje, opplyser Kystverket.

I løpet av helgen og mandagen er det blitt jobbet med å tømme skipet for drivstoff i forkant av den planlagte heveoperasjonen. Mandag var det hentet ut 150.000 liter marin diesel. I tillegg er det tatt ut 33.000 liter olje blandet med vann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inntil videre er dette arbeidet satt på vent, og det vil bli vurdert gjenopptatt etter at sikringsarbeidet er ferdig.

– Det er flere usikkerhetsmomenter som kan påvirke tidsplanen, blant annet værforhold, fartøyets stabilitet og risikoen for forurensning. Det ventede væromslaget kan skape forsinkelser i tidsplanen for heving, og det kan lage bevegelser i fartøyet. Det er fortsatt en betydelig risiko for at fartøyet kan gli ut på dypere vann. Det er store krefter i sving, og flere faktorer påvirker situasjonen. Fartøyet monitoreres kontinuerlig, opplyser Forsvaret.

Aktuelt: Fryktet eksplosjon etter Helge Ingstad-havariet