Aktor: – Drapet på Janne Jemtland fremstår som en ren henrettelse

Statsadvokat Iris Storås er aktor i saken mot Janne Jemtlands ektemann. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Statsadvokat Iris Storås er aktor i saken mot Janne Jemtlands ektemann. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ektemannen til Janne Jemtland er en «kald og kalkulerende drapsmann» som må dømmes strengt for handlingen som «fremstår som en ren henrettelse», ifølge aktor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Var det et uhell, slik tiltalte forklarer, eller var det slik at han tok fram pistolen og skjøt sin kone i panna, en handling som fremstår som en ren henrettelse, sa statsadvokat Iris Storås da hun innledet sin prosedyre i Hedmarken tingrett tirsdag formiddag.

Bevisførselen mot den 47 år gamle tidligere yrkesmilitære ektemannen ble avsluttet i forrige uke. Over to uker har retten fått høre tiltaltes egen forklaring, om hvordan skuddet som traff kona i pannen, ble avfyrt ved et uhell – og da kona holdt i pistolen.

Ektemannen er tiltalt for å ha holdt i våpen og skutt kona med våpenet på fem centimeters avstand, mens eldstesønnen lå i sengen sin og hørte skuddet gå av.

Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om 18 års fengsel for Jemtlands ektemann.

Forsvarer: – Retten kan ikke utelukke at forklaringen til Jemtlands ektemann er riktig

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trøbbel i ekteskapet

Motivet for drapet var problemene de to opplevde i ekteskapet og Janne Jemtlands ønske om å skilles fra ektemannen, ifølge aktor.

Påtalemyndigheten mer Janne Jemtland ble skutt utenfor sitt hjem 29. desember i fjor.
Påtalemyndigheten mer Janne Jemtland ble skutt utenfor sitt hjem 29. desember i fjor.

– Det er kanskje ikke så greit å komme hjem fra fest og bli kalt en dritt, slik han selv forklarer. Det er mye som taler for at tiltalte ikke var så rolig som han hevder. Kanskje var begeret fullt, kanskje hadde han fått nok av det hele, sa Storås.

Tirsdag skal partene oppsummere hvordan de opplever saken og hva som bør bli utfallet av den. Forsvarerne har varslet en påstand om frifinnelse, mens statsadvokaten mener det foreligger flere skjerpende omstendigheter rundt skuddhendelsen da Janne Jemtland (36) ble skutt i pannen i romjula i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor: Krav om 800.000 kroner i oppreisning til Janne Jemtlands sønner

Kald og kalkulerende

Han gikk svært langt i umiddelbart og i dagene fram til pågripelsen å rydde gårdsplassen, skjule spor og villede politi, familie og sine egne to barn. Vitneprovet til eldstegutten ble i prosedyren trukket fram som et meget sentralt bevis i saken mot ektemannen. Guttens forklaring kan i sin helhet legges til grunn, mens retten kan se bort fra så å si alt ektemannen har kommet med i retten, mener aktor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når vi ser på ektemannens handlinger i tiden etter drapet, er dette handlinger som er begått for å skjule et drap. Dette er skjerpende omstendigheter, som sammenholdt med drapshandlingen begrunner en streng straff, sa Storås.

– Det vi har hørt om hans tilstand kort tid etter drapet, støtter opp om inntrykket av en kald og kalkulerende drapsmann, konkluderte hun.

Aktuelt: Tror Janne Jemtland kunne blitt liggende lenge uten å bli funnet