Åpen for alle - alltid

Åtte millioner gitt i skadeerstatning etter Trident Juncture

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt har land som deltok i NATO-øvelsen Trident Juncture, til sammen utbetalt åtte millioner kroner i skadeerstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret og NATO har registrert 192 skader på dyrket jord og 44 skader i utmark og skog siden NATO-materiell ankom landet i august og fram til 18. november, skriver Nationen.

Så langt er det utbetalt åtte millioner kroner i erstatning. Marianne Bø, major og miljøvernoffiser ved Forsvarets operative hovedkvarter, forventer at beløpet vil stige.

– NATO har planlagt øvelsen, og landene som har øvd, skal være med å betale erstatningene. Om ett land har skader, står det i NATOs avtale at da skal landet dekke 75 prosent, mens Norge skal dekke 25 prosent, sier Bø til avisen.

Hun sier at antallet meldte skader kommer til å fortsette å øke også. Ifølge Bø var Forsvarets anbefaling at NATO-styrkene skulle unngå å skade matjord.

– Det er ødelagt mer enn vi kunne ønske. Det kom mange styrker inn, og da har de dessverre øvd også på dyrket mark, selv om vi helst hadde sett at de hadde øvd bare i utmark, sier majoren.