UiO-rektor skuffet over at vikingskipene ikke prioriteres

UiO har dokumentasjon på at vikingskipene på Vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo er i dårlig forfatning. Rektor Svein Stølen er skuffet over at regjeringspartiene ikke har prioritert skipene i den nye budsjettavtalen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UiO har dokumentasjon på at vikingskipene på Vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo er i dårlig forfatning. Rektor Svein Stølen er skuffet over at regjeringspartiene ikke har prioritert skipene i den nye budsjettavtalen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I KrFs alternative budsjett ble det lovet 20 millioner kroner til nytt vikingtidsmuseum. I budsjettavtalen mellom regjeringspartiene er museet ikke prioritert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristelig Folkeparti (KrF) gikk inn i forhandlingene med regjeringen med en ambisjon om å sikre 20 millioner kroner til nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo, går det fram av partiets alternative statsbudsjett som ble lagt fram tidligere i november. Nå viser det seg at oppstart av nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy ikke er nevnt i den nye budsjettavtalen.

– Vi er skuffet over dette. Det var et av punktene i KrFs liste over krav, og derfor er det synd at dette kravet ikke nådde opp i forhandlingene, sier UiO-rektor Svein Stølen til Uniform onsdag.

Stølen begrenser ikke sin skuffelse til KrF alene, men favner alle regjeringspartiene.

– Jeg er overrasket over at det politiske flertallet ikke ser hvor viktig det er å ta vare på vikingskipene. Spesielt med tanke på den klare dokumentasjonen vi har på hvor skjør tilstanden til skipene er.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå setter Stølen sin lit til revidert statsbudsjett i 2019.

– Vi skal gå på politikere og andre for å få dette til. Det er uholdbart at det ikke kom en bevilgning nå.

Stølen er ikke alene om å være skuffet. Det er KrF også.

– Vi er veldig skuffet over at vi i forhandlingene ikke fikk gjennomslag for de 20 millionene vi hadde spilt inn, for å bevare vikingskipene. Sammen med kirkene er dette en del av vår viktigste og stolteste kulturarv, som nå er i ferd med å smuldre opp mellom fingrene våre, sier KrF-stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold til NRK.