Solberg henviser Støres abortspørsmål til KrF-forhandlinger

Ap-leder Jonas Gahr Støre var en av mange tusen som demonstrerte for å beholde dagens abortlov lørdag. Onsdag fortsatte han abortkjøret mot statsminister Erna Solberg (H) i den muntlige spørretimen i Stortinget. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre var en av mange tusen som demonstrerte for å beholde dagens abortlov lørdag. Onsdag fortsatte han abortkjøret mot statsminister Erna Solberg (H) i den muntlige spørretimen i Stortinget. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) sier at det er «langt fra sikkert» at abortloven blir endret i regjeringsforhandlinger med KrF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre fortsetter abortkjøret mot Solberg fra ordinær spørretime sist uke.

– Sånn jeg forstår statsministerens svar i forrige uke, vil den aktuelle lovendringen føre til at kvinner som bærer et alvorlig sykt foster, etter tolvte uke må begrunne abort i sin egen livssituasjon, sa Støre da Solberg møtte til muntlig spørretime i Stortinget onsdag.

– Dersom det ikke er noe i kvinnens livssituasjon som tilsier at hun ikke kan ta vare på et alvorlig sykt barn – hun er ressurssterk, har en stabil familie, jobb, hus, trygt nettverk rundt seg – vil hun da få innvilget abort? – spurte Støre.

Langt fra sikkert

Solberg viste til regjeringssonderinger og forhandlinger med KrF.

– Det er langt fra sikkert at dette blir norsk politikk. Vi mener det er mulig å gjøre endringer som gjør at det som oppleves som diskriminerende i loven kan tas bort, samtidig som kvinners rettigheter ikke svekkes. Men det kan godt tenkes at det ikke er der løsningene ligger i forbindelse med forhandlingene, svarte Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva som vil være resultatet av en slik forhandling, vil vi ikke vite før en slik forhandling er klar, presiserte hun.

– Ingen refleksjon

Solberg understreket at hun i forrige uke svarte på spørsmål om dette som Høyre-leder, ikke som statsminister.

– Jeg har lagt til grunn de premissene Høyre har lagt til grunn for å være med på endringer i abortloven. Høyres utgangspunkt er at kvinners rolle og stilling ikke skal svekkes, sa Solberg videre.

Støre var ikke fornøyd. Han fulgte opp med å spørre om Solberg ser at det kan være en tilleggsbelastning for kvinnene som søker om abort, når «hennes egnethet skal vektes opp i loven». Solberg svarte at det er krevende for alle kvinner å søke om abort.

– Jeg hører at statsministeren ikke reflekterer over hva dette vil bety for kvinnen, bemerket Støre.