16-åring dømt til fire års fengsel for voldtekt

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 16 år gammel gutt er i Oslo tingrett dømt til fire års fengsel for voldtekt og ran av en 14 år gammel jente på Voldsløkka i Oslo i desember i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre år av dommen ble gjort betinget med en prøvetid på fire år, noe som er i tråd med påstanden til aktor, statsadvokat Torunn Gran. Retten tok hensyn til guttens alder, ellers ville normalstraffen vært seks og et halvt års fengsel, heter det i dommen.

Den 14 år gamle jenta hadde avtalt å møte den tiltalte for å kjøpe hasj, men ble i stedet truet med kniv, fraranet telefonen og tvunget til å oppgi koden. Da hun skulle gå, tok gutten grep rundt nakken til jenta og la henne i bakken, truet henne på livet med kniv og voldtok henne.

Den dømte gutten var 15 år og ni måneder på gjerningstidspunktet i desember i fjor. Jenta var 14 år og 8 måneder. Han fikk strafferabatt på grunn av sin lave alder. Det at han har tilstått ble også vektlagt.

16-åringen har vært tvangsplassert i barnevernsinstitusjon siden 20. desember i fjor, men har rømt flere ganger. Retten vurderte ungdomsstraff for gutten, men kom til at dette ikke var tilstrekkelig siden saken var så alvorlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Omstendighetene er etter dette så grove at det av allmennpreventive hensyn og hensynet til opprettholdelse av den sosiale ro etter rettens syn er nødvendig å reagere med fengsel fremfor ungdomsstraff, heter det i dommen.

I tillegg til fengselsstraffen må 16-åringen betale en oppreisningserstatning på 200.000 kroner til jenta. Dommen var enstemmig.

Den tidligere ustraffede 16-åringen er også tiltalt for tre ran av ungdommer på Oslos vestkant i september og oktober i fjor. Denne saken kommer opp for Oslo tingrett i slutten av februar.