Taxfree-finte forkludrer budsjettinnspurten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Muligheten til å bytte taxfreekvoten for røyk og snus med alkohol blir borte fra 2020. Dermed havnet KrF og Frp på kollisjonskurs midt i budsjettinnspurten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selvfølgelig blir budsjettforhandlingene vanskeligere når det blir dannet andre flertall inne i Stortingssalen.

Det sier Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Helge André Njåstad etter at KrF tirsdag sørget for flertall sammen med resten av opposisjonen for å reversere utvidelsen av taxfree-ordningen som Frp sørget for i 2014.

– Det høres ikke ut som noen god idé å trekke inn to flasker vin for at folk skal kunne ta med seg mer tobakk, legger Njåstad til.

En seier

I KrF-leiren var det derimot tilfredshet å spore over at taxfree-endringen fra 2014 skal reverseres fra 2020.

– En viktig sak og en gledelig seier for oss, sier KrFs første nestleder Olaug Bollestad til NRK.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad mener verken budsjettforhandlingene eller kommende sonderinger, og eventuelle regjeringsforhandlinger, skal bli påvirket av taxfree-endringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er fremdeles ikke i regjering. Vi stemmer for de forslagene vi er for i Stortinget. At det er uenighet i noen saker, tror jeg er godt kjent for alle, sier Ropstad.

Flere elementer

Stortinget behandlet tirsdag et representantforslag fra KrF om det partiet kaller «en offensiv og solidarisk alkoholpolitikk». KrF ville i utgangspunktet bare be regjeringen vurdere en omgjøring av ordningen fra 2014, men Ap kastet seg på saken og forslo full reversering.

Forslaget hadde flere elementer, både reversering av kvoteforholdet mellom tobakk og alkohol, merking av vin- og spritflasker og innskrenking av åpningstiden for restauranter og utesteder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp lite fornøyd

Heller ikke Frps helsepolitisk talskvinne Åshild Bruun-Gundersen har sans for at KrF stemmer med opposisjonen midt under budsjettforhandlingene. Hun utelukker ikke at det blir omgjort i regjeringsforhandlingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Midt i forhandlinger om statsbudsjett og i oppstart av regjeringsforhandlinger hopper altså KrF på er benkeforslag fra Ap om å reversere taxfreekvoten. Det synes jeg ingenting om, sier hun.

– Ingen skal være i tvil om at Frp ikke støtter disse forslagene. Overskudd fra taxfree-salget finansierer småflyplasser og rutefly i distriktene. Dagens taxfreekvote er allerede liten, tilføyer Bruun-Gundersen.

– Spesielt

Fra sommeren 2014 ble det mulig å «veksle inn» tobakkskvoten i mer vin eller øl. Finansdepartementet har beregnet at statens inntekter kan øke med 150 millioner kroner ved en slik endring, men sier at anslaget er usikkert.

Ifølge NRK ble KrF-støtten til Ap-forslaget mottatt med undring også i Høyre.

– Dette kom veldig brått på oss. Det er spesielt at KrF bare går hen å gjør dette mens vi sitter og forhandler om statsbudsjettet og er i gang med sonderinger om regjeringssamarbeid, sier en sentral kilde i partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedtaket i Stortinget tirsdag omfatter også at alkohol skal merkes med ingredienser og advarsler om helsefaren for gravide og sjåfører. Hvordan merkingen skal gjøres i praksis er ikke avklart.

– Nær sagt alle vet at man ikke skal kombinere alkohol med graviditet og bilkjøring. Helseadvarsler på alkohol vil ikke gi noen reell helseeffekt. Vi kan ikke sette helseadvarsler på alt som er farlig, sier Bruun-Gundersen.

Norge kan vise vei

Rusfeltets samarbeidsorgan Actis er godt fornøyd med endringen i kvoteordningen.

– Endringen førte til en økning av det avgiftsfrie alkoholsalget, og taxfreeordningen har nå fått et omfang som truer både folkehelse og vinmonopolordningen, sier fungerende generalsekretær Pernille Huseby i Actis.

Actis stedlige representant i Brussel, Mariann Skar, sier at Norge nå kan gå foran EU i merkesaken, og åpne veien for at enda flere EU-land tar forbrukernes rettigheter på alvor og merker alkoholholdig drikke.