Wara sier nei til Kielland-innsyn

Justisministeren vil verken åpne arkivene eller oversette og offentliggjøre den franske rapporten etter Kielland-ulykken for 38 år siden. Arkivfoto: Erik Thorberg / NTB scanpix
Justisministeren vil verken åpne arkivene eller oversette og offentliggjøre den franske rapporten etter Kielland-ulykken for 38 år siden. Arkivfoto: Erik Thorberg / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Tor-Mikkel Wara (Frp) vil ikke åpne det taushetsbelagte arkivet etter Kielland-ulykken eller få en fransk granskingsrapport oversatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hege Haukeland Liadal (Ap) har spurt om Wara vil ta initiativ til å oversette og offentliggjøre en fransk granskingsrapport fra 1985, skriver Stavanger Aftenblad.

«Etter mitt syn er det i dag ikke naturlig at regjeringen i dag tar initiativ til å oversette og utgi rapporter og eventuelt andre dokumenter som inngikk i oppfølgingen av ulykken hos ulike involverte offentlige myndigheter og private aktører», skriver justisministeren i sitt svar.

Også SVs Solfrid Lerbrekk har den siste tiden engasjert seg i plattformulykken i 1980. 123 mennesker mistet livet da boligplattformen Alexander L. Kielland kantret i Nordsjøen. Lerbekk har spurt om statsråden vil gjøre Kielland-arkivet åpent for publikum. Wara viser til at det samlede arkivet er taushetsbelagt, men at forskere kan få adgang på spesielle vilkår.

Ett av de fem beina på plattformen kollapset slik at plattformen gikk rundt 27. mars 1980. 30 personer er aldri blitt funnet etter ulykken på Ekofiskfeltet, som er den verste i den norske delen av Nordsjøen siden andre verdenskrig. 89 av dem som var om bord overlevde kantringen.