Eritreere må søke om familiegjenforening fra Sudan

UDI har fått beskjed om å avslå på formelt grunnlag alle søknader om familiegjenforening fra eritreere dersom søknaden er innlevert på feil ambassade.
UDI har fått beskjed om å avslå på formelt grunnlag alle søknader om familiegjenforening fra eritreere dersom søknaden er innlevert på feil ambassade. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Eritreere som ønsker å forenes med slektninger i Norge, må ta den farefulle ferden til Sudans hovedstad Khartoum for å levere søknad om familiegjenforening.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at grensen mellom de gamle erkefiendene Eritrea og Etiopia ble åpnet i sommer, har flere eritreere levert sine søknader til den norske ambassaden i Addis Abeba.

Men heretter vil slike søknader bli avvist. I oktober strammet nemlig Justisdepartementet inn instruksen til Utlendingsdirektoratet (UDI) og ga beskjed om at slike søknader skal leveres til riktig ambassade, som i dette tilfellet er ambassaden i Sudans hovedstad Khartoum – eller bli avvist «på formelt grunnlag».

Ifølge statssekretær Torkil Åmland (Frp) i Justisdepartementet er regelen at man må søke ved de utenriksstasjonene som har kompetanse til å behandle slike søknader.

Bekymring i UDI: – Frykter folk slutter fordi de er slitne og oppgitte

Risikerer kidnapping

Avdelingsleder Tonje Smitt-Ingebretsen ved Selvhjelp for innvandrere og flyktninger i Stavanger sier at eritreere i Norge nå fortviler over dette.

Den drøyt 500 kilometer lange reisen fra den eritreiske grensen til Khartoum er nemlig en farefull ferd, ifølge Afrika-kjenner og professor ved Bjørknes høyskole, Kjetil Tronvoll.

– De risikerer å bli kidnappet og videresolgt og kan bli brukt som pressmiddel for å få ut penger av slektninger som er i Europa eller USA, sier han til NRK.

Aktuelt: Mahad Mahamud fikk avslag på anken om å få bli i Norge

Kan gjøre ny vurdering

Det er Utenriksdepartementet som bestemmer hvor nøkkelpersonell skal utplasseres.

Kommunikasjonssjef Frode Andersen sier til NTB at ambassaden i Khartoum ble satt opp med nødvendige kapasitet og kompetanse til å håndtere søknader fra Eritrea etter at ambassaden i Asmara ble lagt ned i 2013.

– Khartoum ble valgt som søknadssted av praktiske grunner, fordi Sudan var lettest tilgjengelig i regionen for eritreiske borgere, sier han.

I lys av fredsavtalen mellom Eritrea og Etiopia kan det imidlertid bli aktuelt å gjøre en ny vurdering, ifølge Andersen. Men å flytte kompetanse og personell er ikke gjort i en håndvending.

– En eventuell endring av søknadssted vil ta tid å implementere, da den nødvendiggjør endringer både i stillingsoppsett og kompetanse på ambassadene, sier han.

Intervju med Mahad: – Skjønner ikke hvorfor jeg er utsatt for en heksejakt. Er jeg en judas?

Personvernpolicy