Flere russebusser gir mer russebråk i Rogaland

Hvert år feirer titusener av avgangselever ved videregående skoler i Norge russetiden. Det blir stadig mer populært med store russebusser, egne russeklær og vill festing.
Hvert år feirer titusener av avgangselever ved videregående skoler i Norge russetiden. Det blir stadig mer populært med store russebusser, egne russeklær og vill festing. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Flere russebusser i Rogaland skaper bråk. Antall saker i Sørvest politidistrikt der busser er involvert, er mangedoblet siden i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 1. august til 12. november i fjor hadde Sørvest politidistrikt ni oppdrag knyttet til russen. I samme periode i år er 42 saker registrert. Økningen kan ses i sammenheng med flere russebusser i distriktet, fra under en håndfull til flere titall.

Flere av sakene gjelder narkotika, opplyser politioverbetjent Kathrine Sæland Rotseth til Stavanger Aftenblad. Hun leder forebyggende avsnitt i Stavanger.

– Spesielt russebuss-fenomenet skaper problemer, sier hun.

Rotseth mener at østlandsfenomenet med rivalisering mellom russebusser ser ut til å ha nådd distriktet. Blant annet har det vært flere slåsskamper mellom russen.

– Samtidig som samholdet i de ulike russebussene er veldig sterkt, ser vi at de som ikke er med i miljøet, blir holdt utenfor. «Leftovers», blir de kalt, sier Rotseth.

I tillegg har det vært episoder der ungdomsskolejenter stripper utenfor busser for å få slippe inn, eller har utført seksuelle handlinger med medlemmer av russebussen for å få sitte på, opplyser Rotseth.

Personvernpolicy