Tiltale: Målt til 160 km/t i 70-sone – i narkorus

FAREFULL FERD: Mannen i 30-årene er tiltalt for en rekke brudd på vegtrafikkloven, og må møte i Fredrikstad tingrett i januar.
FAREFULL FERD: Mannen i 30-årene er tiltalt for en rekke brudd på vegtrafikkloven, og må møte i Fredrikstad tingrett i januar. Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN / Dagsavisen Fredrikstad
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uten førerkort og ruset på cannabis, skal sjåføren ha dundret av gårde på Sarpsborgsveien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var en søndag ettermiddag i september at den Oslo-bosatte mannen i 30-årene var ute på en kjøretur på riksvei 111 mellom Fredrikstad og Sarpsborg.

På den aktuelle strekningen er høyeste tillatte hastighet 70 kilometer i timen, men i tiltalen, som er utformet av Øst politidistrikt, kommer det fram at bilen han kjørte ble målt til nærmere 160 kilometer i timen.

Strekningen er dessuten betegnet som ulykkesbelastet.

Ville ikke stoppe

Av tiltalen kommer det også fram at politiet forsøkte å gi tegn til at mannen skulle avslutte den elleville bilferden, noe han først skal ha nektet å gjøre.

Da politiet omsider fikk stoppet bilen, viste det seg at sjåføren ikke hadde gyldig førerkort, og at han heller ikke skal ha vært «ved sine fulle fem» under den svært risikofylte kjøreturen.

« ... i Sarpsborgveien i Fredrikstad, førte han Mercedes med kjennetegn XX, til tross for at han var påvirket av cannabis», heter det i tiltalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Har stålkontroll på NATO-trafikken

Kan få to år

Nå må mannen i 30-årene møte i Fredrikstad tingrett i januar, og svare for anklager om en rekke brudd på vegtrafikkloven, samt ett brudd på legemiddelloven knyttet til hasjrøykingen.

Isolert sett kan de ulike lovbruddene straffes med bøter, men den øvre strafferammen for hvert enkelt av dem er på mellom tre måneder og ett års ubetinget fengselsstraff.

Les også: 288 forslag til navn på ny elferje

Risikerer opp mot to års fengsel

På bakgrunn av at mannen må svare for flere lovbrudd samtidig, kommer imidlertid straffelovens paragraf 79 bokstav a til anvendelse, som tilsier at straffen kan forhøyes inntil det dobbelte.

Dermed risikerer han opp mot to år i fengsel.

Påtalemyndigheten vil etter all sannsynlgihet også legge ned påstand om en sperrefrist på minst ett år før mannen kan forsøke å få tilbake føreretten.

Les også: Kvinneorganisasjoner venter 10.000 til abortprotest landet rundt

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen Fredrikstad)