Høyre-representant mener French bør betale tilbake statens utgifter

Joshua French tjener penger på å holde foredrag om sine opplevelser fra Kongo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Joshua French tjener penger på å holde foredrag om sine opplevelser fra Kongo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FN-veteran og stortingsrepresentant Erlend Larsen mener det blir feil om Joshua French ikke betaler tilbake deler av summen det kostet å få ham hjem til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre-representanten har i en kronikk i Aftenposten ytret sin mening under overskriften «Joshua French bør takke Norge». Nå sier han til Aftenposten at French, sett i lys av at han dro på et risikofylt oppdrag, bør dekke deler av utgiftene staten hadde med å få ham hjem

– Det gir et galt signal dersom staten skal bruke fellesskapets midler på å hente ut folk som har brutt lokale lover, sier Erlend Larsen.

Les også: Kripos: Kongo-oppdrag kan straffes i Norge

– Jeg har vært på en håndfull oppdrag i Kongo i 2008

– Det er ikke snakk om hevn

Pressetalsperson Frode Andersen i Utenriksdepartementet opplyser at det vurderes om og hvordan krav om refusjon knyttet til konsulære saker i utlandet kan fremmes.

Larsen understreker at hans poeng ikke er knyttet til French sin foredragsvirksomhet.

– Det er ikke snakk om hevn, men at en person har et eget ansvar for det han gjør, og den situasjonen han setter seg i. De to dro frivillig til Kongo på et privat risikofylt oppdrag, sier Larsen.

Les også: Afrika er et sted langt der borte

«Mordene i Kongo»: – Har kanskje nådd et metningspunkt

(VIDEO: Trailer fra filmen «Mordene i Kongo»)

Personvernpolicy