Forsvarsdepartementet bekrefter at Russland forstyrret GPS-signaler under Trident Juncture

Widerøe har bekreftet at et av deres fly mistet GPS-signalene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Widerøe har bekreftet at et av deres fly mistet GPS-signalene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsdepartementet bekrefter at de er kjent med at russiske landstyrker på Kolahalvøya forstyrret GPS-signalene mens NATO-øvelsen Trident Juncture pågikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi følger situasjonen nøye sammen med relevante myndigheter. Som kjent har Utenriksdepartementet ved tidligere anledninger tatt saken opp med russiske myndigheter, skriver Forsvarsdepartementet i en epost til NTB.

De bekrefter at det er funnet sted jamming i perioden mellom 16. oktober og 7. november, og at det er bakkestyrker på Kolahalvøya som står bak.

Bakgrunn: Passasjerfly mistet GPS-signal i Finnmark

Svake signaler

Seksjonssjef Svein Johan Pedersen i Luftfartstilsynets flyplass- og flysikringsseksjon bekrefter at de også har merket seg forstyrrelser i GPS-signalene. Tross dette er de ikke bekymret for flysikkerheten.

– Luftfartstilsynet er ikke bekymret for flysikkerheten ved bortfall av GPS signaler. Det er tilgjengelig bakkebaserte navigasjonssystemer som ikke har avhengighet til GPS. Flygerne benytter disse systemene dersom GPS signaler faller ut eller er ustabile. Det er tilgjengelige navigasjonsanlegg som kan benyttes både til innflyging til flyplassene og til underveisfasen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Luftfartstilsynet er forstyrrelsene i luftrommet blitt merket i flere tilfeller der GPS-signalene har vært unormalt svake eller ikke blitt mottatt under flygninger. Utstyret i flyene indikerer straks om GPS-signaler uteblir.

Barents Observer skrev i begynnelsen av november at passasjerfly i Finnmark hadde opplevd tap av GPS-signaler. Den siste tiden har også fly nord i Finland opplevd ustabile GPS-signaler.

Finland

Finlands statsminister Juha Sipilä sa søndag til allmennkringkasteren YLE at det trolig var Russland som står bak jammingen av GPS-signalene.

– Teknologisk sett er det relativt lett å forstyrre et radiosignal, og det er mulig Russland sto bak, sa Sipilä.

President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov sa mandag at Russland ikke står bak forstyrringen av GPS-signalene. Det melder Reuters.

Bakgrunn: – Russland trolig bak forstyrring av GPS-signal