Aas fikk Jensen-alarm: – Han sa jeg hadde et svart får i egne rekker

<p>ANKESAK: Tidligere leder for Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, Einar Aas, vitnet under ankesaken tirsdag. Aas jobber i dag i utlandet.</p>
ANKESAK: Tidligere leder for Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, Einar Aas, vitnet under ankesaken tirsdag. Aas jobber i dag i utlandet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Einar Aas forklarte at han knapt hadde fått satt seg ned i stolen, før han ble varslet om et «svart får i rekkene». Aas ble grillet om politiets arbeidsteori i etterforskningen mot Gjermund Cappelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC Nyheter): Våren 2009 overtok Einar Aas, som i dag jobber midlertid i UD, ansvaret som sjef på Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt. Eirik Jensen jobbet på denne tiden som leder på analyseavsnittet.

Aas kom fra jobben som krimsjef i Asker og Bærum, en jobb han hadde hatt i flere år.

Seksjonen jobbet opp mot de tyngste kriminelle miljøene i Oslo.

Les også: Ansatte klagde på Eirik Jensen: – Sånn går det ikke an å holde på

«Svart får i rekkene»

Jensen sitt navn var imidlertid ikke ukjent for Aas da han tiltrådte stillingen, som i 2003 hadde hørt rykter om en «møkkete» politimann fra Oslo.

– Da jeg jobbet i Asker og Bærum hadde vi en større operasjon som het «Operasjon bondegutter». I etterkant av den kom mine mannskaper til meg og meddelte at man mente at Oslo hadde en tjenestemann som kunne opptre irregulært. Jeg er redd for at begrepet «møkkete» politimann ble brukt, sa han.

Ifølge Aas meddelte han informasjonen med politimester Torodd Veiding, men er ikke kjent med at det skjedde noe videre.

(Saken fortsetter under bildet)

FIKK KLAGER: Eirik Jensen under ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FIKK KLAGER: Eirik Jensen under ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Seks år senere, da Aas startet som leder ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo, fikk han en telefon fra en politimann fra Trøndelag som hevdet Aas hadde en uhederlig ansatt under seg.

– Jeg hadde knapt satt meg i stolen før det var en som ringte og sa at jeg hadde et svart får i egne rekker. Jeg sa som sant var: «Vel, vel, da vet du mer enn meg». Men jeg noterte det.

Les også: Politispaner: – Da jeg zoomet inn så jeg at det var Jensen

– Det bekymret meg

Aas forklarte at han ikke foretok seg noe etter samtalen. Men han bestemte seg for å følge med på Jensen i tiden fremover.

– Jeg ville se filmen selv, som det heter. Man kan ikke bare støtte seg til alle mulige antydninger, beskyldninger og rykter, sa han.

Etter at Jensen noe senere i 2009 overtok lederansvaret på Spesielle Operasjoner (SO), som han i flere år tidligere hadde hatt, fikk Aas klager på 61-åringens manglende tilstedeværelse.

UBEKVEM: Politisjef Einar Aas ble ubekvem med situasjonen på Spesielle operasjoner, da Eirik Jensen var leder. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
UBEKVEM: Politisjef Einar Aas ble ubekvem med situasjonen på Spesielle operasjoner, da Eirik Jensen var leder. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Etterhvert kom også hovedinformantveilederne inn til meg, de var der ofte. Det de først og fremst var opptatt av, var Jensens gamle fag - informantbehandling. De var ikke tilfreds med det de mente han bedrev. Litt stuss ble jeg kanskje, for jeg var heller ikke sikker på hva han bedrev i forhold til informantbehandling. De var inne ved flere anledninger og ga uttrykk for at dersom han skulle drive med informantbehandling, måtte det skje i forhold til gjeldende instruksverk, sa han.

De ansatte forklarte at Jensen hverken loggførte møtene eller at han hadde med seg andre på disse møtene. Den tidligere politiinspektør forklarte at han selv ble ubekvemt med situasjonen.

– Det som bekymret meg, var at det var Jensens egne folk, rent organisatorisk, som kom til meg. Jeg så ikke Jensen som rett mann til å fortsette som leder for avsnittet.

Les også: – Jeg antok at noen skulle kreve inn pengene

– Så sliten ut

I 2011 gikk Jensen fra sin stilling som leder for SO og ble rådgiver for Aas.

– I april 2011 ba han om en time-out fra Spesielle Operasjoner. Jensen nevnte ikke at han var sliten, men han så sliten ut, sa Aas.

Han bestemte seg nærmest umiddelbart for at Jensen ikke skulle tilbake på SO.

– Jeg meddelte ikke dette med en gang, ettersom jeg liker å sove litt på det. Men Jensen ble informert etter hvert, sa han.

Les også: Jensen til aktor: – En forventing om å være et upåvirkelig menneske

Jobbet med MC og gjeng

Aas forklarte at Jensen, mens han jobbet som rådgiver, hadde et særlig ansvar med å jobbe opp mot MC- og gjengmiljøet. Jensen var i jobben som rådgiver frem til han ble ansatt i strategisk stab i 2013.

Spesialenhetens Guro Glærum Kleppe spurte Aas om ressursbruk på avdelingen på ulike tidspunkter der Jensen og Cappelen hadde mye kontakt fra 2009 til 2013.

Aas oppsummerte politiets undersøkelser med tre hovedfunn.

(Saken fortsetter under bildet)

ANKESAK: Gjermund Cappelen og forsvarer Benedict de Vibe under ankesaken i Borgarting Lagmannsrett. Foto: NTB scanpix
ANKESAK: Gjermund Cappelen og forsvarer Benedict de Vibe under ankesaken i Borgarting Lagmannsrett. Foto: NTB scanpix

– Det som er fellesnevneren er at det er høyt aktivitetsnivå, det er stort ressursuttak og at Jensen ikke hadde noen rolle.

– Forstår jeg deg riktig at det da er gjort undersøkelser ut over det man kan finne i logger?, spurte aktor.

– Ja, det kan man legge til grunn. Det var i hovedsak to politiinspektører som gjorde dette og de hadde mulighet til å kontrollere det som er i forhold til hvem som visste hva fra operasjon til operasjon.

Jensen forsvarer, advokat John Christian Elden, viser imidlertid til at tekstmeldingene ikke er sendt i periodene Cappelen og Jensen er tiltalt for å ha innført hasj.

«Operasjon Silent»

Advokat Thomas Randby grillet Aas om hvem som kontakten ham om Asker og Bærums operasjon mot Gjermund Cappelen. Det kunne ikke Aas huske.

Advokat Thomas Randby i forsvarerteamet til Eirik Jensen. Ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen går i Borgarting lagmannsrett. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Advokat Thomas Randby i forsvarerteamet til Eirik Jensen. Ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen går i Borgarting lagmannsrett. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

En offensiv Randby ønsket også svar om hvem som etablerte teorien om at Cappelen fikk hjelp av noen i politiet.

– Det var nærmest et premiss om at han fikk hjelp innenfra. Det var jo det som gjorde at vi lukket, sa Aas.

– Er det slik at Asker og Bærum definerte denne arbeidsteorien, eller var det i samarbeid med Oslo?, spurte Randby.

– Asker og Bærum hadde historikken på Cappelen. Det ble lagt til grunn på et eller annet tidspunkt at han sannsynligvis, gjennom mange år, fikk hjelp av en person på innsiden av Oslo-politiet. Det var grunnen til at operasjonen fikk navnet «Operasjon Silent», presiserte Aas.

Skarp tone

– Jeg spør deg konkret. Var Eirik Jensen den konkrete grunnen til at dere lukket etterforskningen?, gjentok Randby.

– Den konkrete grunnen var fare for lekkasje og at Cappelen kunne få hjelp innenfra. Det er svaret, konstaterte Aas.

Randy spurte deretter om politiet ikke tenkte på at det er Spesialenhetens oppgave å etterforske polititjenestemenn som er mistenkt å gjøre noe galt i tjeneste.

– Det som var hovedsporet, og det som var objektet, var Cappelen. Men det var en arbeidsteori om at han hadde fått og kunne få hjelp, fra innsiden av Oslo politidistrikt. Derfor lukket man ned. Jeg er usikker på hvor du vil med spørsmålene dine, sa han med skarp tone.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:06 Overraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47 NRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43 EM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39 NTBs tekniske problemer er rettet06:39 Bombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37 Bitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30 Hauglie foreslår nye varslingsregler06:01 Person gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00 Rettshjelpskoordinator anslår minst 10.000 Nav-ofre bare etter 201205:51 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:33 Person ikke gjort rede for etter brann i bolig i Nordland05:30 Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00 Ny norsk styrke til Irak som planlagt05:00 FN: Nesten en halv milliard mennesker mangler arbeid04:40 KLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36 Netflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53 Bastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53 Ni døde av lungevirus i Kina03:03 Toyota og Honda tilbakekaller seks millioner biler med airbagfeil02:42 Ansatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste02:33 Etterforskning av drapsforsøk i gjengmiljø i Oslo lå på is i fem år01:43 Viken kan ryke med Frp i opposisjon01:41 Flere amerikanske soldater behandles etter Iran-angrepet i Irak00:53 Ansatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste00:35 36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21 Rekordmange drap i Mexico i fjor00:17 Flere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet23:55 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:55 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:45 Flertall for å avsette Trump i USA23:44 Evjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:43 Evjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:32 Det hvite hus slipper å legge fram Ukraina-dokumenter23:15 Putin sparker sportsministeren23:10 Frode Berg skal vitne i søksmål mot norsk etterretning23:09 Johnson gikk på nederlag i Overhuset23:07 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann22:45 Flertall for å avsette Trump i USA22:18 Libanon har fått ny regjering22:09 Sagosen før Slovenia-kampen: – Vi må også være kyniske og hvile når vi kan21:44 Latterliggjør Trump: – Han burde holdt seg hjemme21:30 Frp kraftig fram på ny gallup21:16 Ap og SV vil ha omkamp om tvillingabort20:51 Stoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak20:31 Ikke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24 Høie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13 Knallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58 Nytt coronavirus har spredd seg til USA19:25 Sundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf19:23 Østerriksk dobbeltseier i utforrenn over to omganger, bestenotering for Wembstad18:41 Bondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39 Anklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35 Tyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30 – Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14 22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12 Erstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50 Fire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37 Hillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33 Politiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24 Magnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15 – Vi måtte bare la det stå til17:14 Se Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06 Finanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02 Fornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01 Drapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50 Tysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40 Casper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14 Rett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13 Sikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05 En person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17 Christensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16 Restene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01 Måtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22 – Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51 Solberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50 Politiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43 Krangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18 Deila-elev: – Han er litt som Klopp11:38 En femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14 Siktelse endret i Sola-drapssaken11:12 Trump: – USA vinner som aldri før11:06 Buss blåste av veien i Lofoten11:05 Her er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51 Dette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47 Brann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32 Carlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41 Hopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39 Tøft EM-liv for Sagosen og co.09:38 Toppmøte for å legge statsrådskabal09:27 Tidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27 Interpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37 Listhaug avviser lederdebatt08:34 Høie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30 Ringeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14 Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59 Vei stengt på grunn av jordras i Volda07:38 To eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32 Mistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03 Ut mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv
Siste nytt
07:06PolitikkOverraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47NorgeNRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43SportEM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39NorgeNTBs tekniske problemer er rettet06:39VerdenBombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37VerdenBitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30NorgeHauglie foreslår nye varslingsregler06:01NorgePerson gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00NorgeRettshjelpskoordinator anslår minst 10.000 Nav-ofre bare etter 201205:51NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:33NorgePerson ikke gjort rede for etter brann i bolig i Nordland05:30VerdenWeinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00NorgeNy norsk styrke til Irak som planlagt05:00VerdenFN: Nesten en halv milliard mennesker mangler arbeid04:40NorgeKLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36VerdenNetflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53NorgeBastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53VerdenNi døde av lungevirus i Kina03:03MotorToyota og Honda tilbakekaller seks millioner biler med airbagfeil02:42VerdenAnsatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste02:33NorgeEtterforskning av drapsforsøk i gjengmiljø i Oslo lå på is i fem år01:43NorgeViken kan ryke med Frp i opposisjon01:41VerdenFlere amerikanske soldater behandles etter Iran-angrepet i Irak00:53VerdenAnsatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste00:35Verden36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21VerdenRekordmange drap i Mexico i fjor00:17NorgeFlere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet23:55SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:55SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:45VerdenFlertall for å avsette Trump i USA23:44SportEvjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:43SportEvjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:32VerdenDet hvite hus slipper å legge fram Ukraina-dokumenter23:15VerdenPutin sparker sportsministeren23:10NorgeFrode Berg skal vitne i søksmål mot norsk etterretning23:09VerdenJohnson gikk på nederlag i Overhuset23:07SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann22:45PolitikkFlertall for å avsette Trump i USA22:18VerdenLibanon har fått ny regjering22:09SportSagosen før Slovenia-kampen: – Vi må også være kyniske og hvile når vi kan21:44VerdenLatterliggjør Trump: – Han burde holdt seg hjemme21:30PolitikkFrp kraftig fram på ny gallup21:16PolitikkAp og SV vil ha omkamp om tvillingabort20:51VerdenStoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak20:31NorgeIkke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24NorgeHøie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13SportKnallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58VerdenNytt coronavirus har spredd seg til USA19:25SportSundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf19:23SportØsterriksk dobbeltseier i utforrenn over to omganger, bestenotering for Wembstad18:41PolitikkBondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39PolitikkAnklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35MotorTyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30Norge– Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14Norge22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12PengerErstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50NorgeFire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37PolitikkHillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33NorgePolitiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24SportMagnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15Norge– Vi måtte bare la det stå til17:14VerdenSe Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06VerdenFinanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02NorgeFornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01NorgeDrapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50SportTysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40SportCasper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14Helse og livsstilRett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13NorgeSikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05NorgeEn person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17SportChristensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16SportRestene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01NorgeMåtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22Penger– Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51PolitikkSolberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50NorgePolitiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43VerdenKrangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18SportDeila-elev: – Han er litt som Klopp11:38NorgeEn femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14NorgeSiktelse endret i Sola-drapssaken11:12VerdenTrump: – USA vinner som aldri før11:06NorgeBuss blåste av veien i Lofoten11:05PolitikkHer er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51SportDette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47VerdenBrann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32SportCarlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41SportHopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39SportTøft EM-liv for Sagosen og co.09:38PolitikkToppmøte for å legge statsrådskabal09:27KulturTidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27VerdenInterpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37PolitikkListhaug avviser lederdebatt08:34PolitikkHøie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30NorgeRingeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14VerdenIran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59NorgeVei stengt på grunn av jordras i Volda07:38VerdenTo eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32VerdenMistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03PolitikkUt mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv
Populært