Meny

Aas fikk Jensen-alarm: – Han sa jeg hadde et svart får i egne rekker

<p>ANKESAK: Tidligere leder for Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, Einar Aas, vitnet under ankesaken tirsdag. Aas jobber i dag i utlandet.</p>
ANKESAK: Tidligere leder for Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, Einar Aas, vitnet under ankesaken tirsdag. Aas jobber i dag i utlandet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Einar Aas forklarte at han knapt hadde fått satt seg ned i stolen, før han ble varslet om et «svart får i rekkene». Aas ble grillet om politiets arbeidsteori i etterforskningen mot Gjermund Cappelen.

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC Nyheter): Våren 2009 overtok Einar Aas, som i dag jobber midlertid i UD, ansvaret som sjef på Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt. Eirik Jensen jobbet på denne tiden som leder på analyseavsnittet.

Aas kom fra jobben som krimsjef i Asker og Bærum, en jobb han hadde hatt i flere år.

Seksjonen jobbet opp mot de tyngste kriminelle miljøene i Oslo.

Les også: Ansatte klagde på Eirik Jensen: – Sånn går det ikke an å holde på

«Svart får i rekkene»

Jensen sitt navn var imidlertid ikke ukjent for Aas da han tiltrådte stillingen, som i 2003 hadde hørt rykter om en «møkkete» politimann fra Oslo.

– Da jeg jobbet i Asker og Bærum hadde vi en større operasjon som het «Operasjon bondegutter». I etterkant av den kom mine mannskaper til meg og meddelte at man mente at Oslo hadde en tjenestemann som kunne opptre irregulært. Jeg er redd for at begrepet «møkkete» politimann ble brukt, sa han.

Ifølge Aas meddelte han informasjonen med politimester Torodd Veiding, men er ikke kjent med at det skjedde noe videre.

(Saken fortsetter under bildet)

FIKK KLAGER: Eirik Jensen under ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FIKK KLAGER: Eirik Jensen under ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Seks år senere, da Aas startet som leder ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo, fikk han en telefon fra en politimann fra Trøndelag som hevdet Aas hadde en uhederlig ansatt under seg.

– Jeg hadde knapt satt meg i stolen før det var en som ringte og sa at jeg hadde et svart får i egne rekker. Jeg sa som sant var: «Vel, vel, da vet du mer enn meg». Men jeg noterte det.

Les også: Politispaner: – Da jeg zoomet inn så jeg at det var Jensen

– Det bekymret meg

Aas forklarte at han ikke foretok seg noe etter samtalen. Men han bestemte seg for å følge med på Jensen i tiden fremover.

– Jeg ville se filmen selv, som det heter. Man kan ikke bare støtte seg til alle mulige antydninger, beskyldninger og rykter, sa han.

Etter at Jensen noe senere i 2009 overtok lederansvaret på Spesielle Operasjoner (SO), som han i flere år tidligere hadde hatt, fikk Aas klager på 61-åringens manglende tilstedeværelse.

UBEKVEM: Politisjef Einar Aas ble ubekvem med situasjonen på Spesielle operasjoner, da Eirik Jensen var leder. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
UBEKVEM: Politisjef Einar Aas ble ubekvem med situasjonen på Spesielle operasjoner, da Eirik Jensen var leder. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Etterhvert kom også hovedinformantveilederne inn til meg, de var der ofte. Det de først og fremst var opptatt av, var Jensens gamle fag - informantbehandling. De var ikke tilfreds med det de mente han bedrev. Litt stuss ble jeg kanskje, for jeg var heller ikke sikker på hva han bedrev i forhold til informantbehandling. De var inne ved flere anledninger og ga uttrykk for at dersom han skulle drive med informantbehandling, måtte det skje i forhold til gjeldende instruksverk, sa han.

De ansatte forklarte at Jensen hverken loggførte møtene eller at han hadde med seg andre på disse møtene. Den tidligere politiinspektør forklarte at han selv ble ubekvemt med situasjonen.

– Det som bekymret meg, var at det var Jensens egne folk, rent organisatorisk, som kom til meg. Jeg så ikke Jensen som rett mann til å fortsette som leder for avsnittet.

Les også: – Jeg antok at noen skulle kreve inn pengene

– Så sliten ut

I 2011 gikk Jensen fra sin stilling som leder for SO og ble rådgiver for Aas.

– I april 2011 ba han om en time-out fra Spesielle Operasjoner. Jensen nevnte ikke at han var sliten, men han så sliten ut, sa Aas.

Han bestemte seg nærmest umiddelbart for at Jensen ikke skulle tilbake på SO.

– Jeg meddelte ikke dette med en gang, ettersom jeg liker å sove litt på det. Men Jensen ble informert etter hvert, sa han.

Les også: Jensen til aktor: – En forventing om å være et upåvirkelig menneske

Jobbet med MC og gjeng

Aas forklarte at Jensen, mens han jobbet som rådgiver, hadde et særlig ansvar med å jobbe opp mot MC- og gjengmiljøet. Jensen var i jobben som rådgiver frem til han ble ansatt i strategisk stab i 2013.

Spesialenhetens Guro Glærum Kleppe spurte Aas om ressursbruk på avdelingen på ulike tidspunkter der Jensen og Cappelen hadde mye kontakt fra 2009 til 2013.

Aas oppsummerte politiets undersøkelser med tre hovedfunn.

(Saken fortsetter under bildet)

ANKESAK: Gjermund Cappelen og forsvarer Benedict de Vibe under ankesaken i Borgarting Lagmannsrett. Foto: NTB scanpix
ANKESAK: Gjermund Cappelen og forsvarer Benedict de Vibe under ankesaken i Borgarting Lagmannsrett. Foto: NTB scanpix

– Det som er fellesnevneren er at det er høyt aktivitetsnivå, det er stort ressursuttak og at Jensen ikke hadde noen rolle.

– Forstår jeg deg riktig at det da er gjort undersøkelser ut over det man kan finne i logger?, spurte aktor.

– Ja, det kan man legge til grunn. Det var i hovedsak to politiinspektører som gjorde dette og de hadde mulighet til å kontrollere det som er i forhold til hvem som visste hva fra operasjon til operasjon.

Jensen forsvarer, advokat John Christian Elden, viser imidlertid til at tekstmeldingene ikke er sendt i periodene Cappelen og Jensen er tiltalt for å ha innført hasj.

«Operasjon Silent»

Advokat Thomas Randby grillet Aas om hvem som kontakten ham om Asker og Bærums operasjon mot Gjermund Cappelen. Det kunne ikke Aas huske.

Advokat Thomas Randby i forsvarerteamet til Eirik Jensen. Ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen går i Borgarting lagmannsrett. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Advokat Thomas Randby i forsvarerteamet til Eirik Jensen. Ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen går i Borgarting lagmannsrett. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

En offensiv Randby ønsket også svar om hvem som etablerte teorien om at Cappelen fikk hjelp av noen i politiet.

– Det var nærmest et premiss om at han fikk hjelp innenfra. Det var jo det som gjorde at vi lukket, sa Aas.

– Er det slik at Asker og Bærum definerte denne arbeidsteorien, eller var det i samarbeid med Oslo?, spurte Randby.

– Asker og Bærum hadde historikken på Cappelen. Det ble lagt til grunn på et eller annet tidspunkt at han sannsynligvis, gjennom mange år, fikk hjelp av en person på innsiden av Oslo-politiet. Det var grunnen til at operasjonen fikk navnet «Operasjon Silent», presiserte Aas.

Skarp tone

– Jeg spør deg konkret. Var Eirik Jensen den konkrete grunnen til at dere lukket etterforskningen?, gjentok Randby.
– Den konkrete grunnen var fare for lekkasje og at Cappelen kunne få hjelp innenfra. Det er svaret, konstaterte Aas.Randy spurte deretter om politiet ikke tenkte på at det er Spesialenhetens oppgave å etterforske polititjenestemenn som er mistenkt å gjøre noe galt i tjeneste.– Det som var hovedsporet, og det som var objektet, var Cappelen. Men det var en arbeidsteori om at han hadde fått og kunne få hjelp, fra innsiden av Oslo politidistrikt. Derfor lukket man ned. Jeg er usikker på hvor du vil med spørsmålene dine, sa han med skarp tone.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Kritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt
Siste nytt
08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56VerdenEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeKritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt
Populært